Ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για τη συγκέντρωση σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη.

«Η Υεμένη αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης που γίνεται στη Γενεύη για τη συγκέντρωση βοήθειας για τη χώρα αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Υεμένη είναι “καταστροφική”.

Ο γ.γ του ΟΗΕ εξήγησε επίσης κατά την ομιλία του ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται για τα επείγοντα προγράμματά του στη χώρα αυτή περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος, καθώς «μπορούμε και οφείλουμε να αποτρέψουμε να μετατραπεί η κρίση αυτή σε τραγωδία μακροπρόθεσμα».

Πέρυσι ο ΟΗΕ είχε ζητήσει τη συγκέντρωση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη και οι δωρεές που είχαν συγκεντρωθεί είχαν φτάσει στο 73% του ποσού αυτού.

Ωστόσο οι ανάγκες αυξήθηκαν κι άλλο στη χώρα αυτή που μαστίζεται από πόλεμο από το 2015 μεταξύ του συνασπισμού δυνάμεων των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούτι τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν και οι οποίοι ελέγχουν κυρίως την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη, ο πληθυσμός της οποίας εξαρτάται πλέον ως επί το πλείστον από τα τρόφιμα που εισάγονται.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της απέκλεισαν πέρυσι την από ξηράς, θαλάσσης και αέρος πρόσβαση στη χώρα αυτή έπειτα από επίθεση των Χούτι με πύραυλο, ο οποίος αναχαιτίστηκε λίγο πριν να φτάσει στο Ριάντ. Πλέον έχει χαλαρώσει ο αποκλεισμός αυτός, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις παραδόσεις.

«Θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να φτάσουν στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια, χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες από το βήμα της διάσκεψης.

«Τα λιμάνια θα πρέπει όλα να παραμείνουν ανοιχτά στα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στα εμπορικά φορτία τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το «αεροδρόμιο της Σαναά αποτελεί επίσης μια γραμμή ζωής και πρέπει να παραμείνει ανοιχτό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε απευθύνει εξάλλου λίγο πριν από το βήμα της διάσκεψης έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη να επιτύχουν μια πολιτική λύση που θα τερματίζει τη σύγκρουση στην Υεμένη, η οποία μαίνεται στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Καλώ όλες τις πλευρές να προσηλωθούν σε αυτό μαζί με τον νέο ειδικό μου απεσταλμένο Μάρτιν Γκρίφιθς άνευ καθυστέρησης», είχε πει.

Στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης ζήτησε μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης να επιστρέψουν οι εμπόλεμες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί ο πόλεμος στην πιο φτωχή αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου οι υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

«Υπάρχει ανάγκη να βρούμε την ιδανική λύση, η οποία είναι επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δώσουμε ένα τέλος στον πόλεμο, να επιστρέψουμε σε ένα βιώσιμο σύστημα που θα υποστηρίζεται από τον λαό της Υεμένης», δήλωσε ο Άμπντελ-Μάλεκ αλ Μεκλάφι. Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής σημείωσε επίσης: «Σκοπεύουμε να επιτρέπουμε την πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περίπου 10.000 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους και 53.000 τραυματιστεί από τότε που άρχισε η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα.

Η έκκληση αυτή για τη συγκέντρωση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη απευθύνεται την επομένη επίθεσης στο λιμάνι Χοντέιντα, το οποίο έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι, από την οποία σκοτώθηκαν πολλά παιδιά, και χαρακτηρίστηκε σήμερα από τον ΟΗΕ «μια από τις χειρότερες επιθέσεις σε παιδιά από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2015″» στη χώρα.