Αντιδράσεις όσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού εγείρουν πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Γερμανία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel.
To γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας που είχε συναφθεί δύο χρόνια, η Τουρκία θα ελάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αντάλλαγμα θα σφράγιζε τα σύνορά της.
Τα μισά εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αμφιβολίες να καταβάλουν το δικό τους.
Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε», σημειώνει το περιοδικό που προσθέτει ακόμη ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη διαφάνειας» και κάποια «έχουν ζητήσει να υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας ακριβής λογοδοσία προτού προχωρήσουν στην εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων».
Το άρθρο του Spiegel καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν αποτελεί ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και ότι ήδη κάποια μέλη της Ενωσης συζητούν πως θα βγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία την ίδια στιγμή που η Αγκυρα έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επόμενη δόση.