Τέλος εποχής για την πάλαι ποτέ κρατική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους μετόχους, Δημόσιο και όμιλο Λάτση, να ανακοινώνουν την πώληση ποσοστού 50,1%. Την ίδια ώρα, καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μιας σειράς επιχειρήσεων, οι οποίες μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο να δηλώνει πως «το διάστημα έως τον Ιούνιο είναι αρκετά κρίσιμο καθώς ουσιαστικά θα αποτυπώσει σε έναν σημαντικό βαθμό και την επιτευξιμότητα εισπράξεων 2 δισ. ευρώ». Οι δανειστές επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα των αποκρατικοποιήσεων συνδέοντας ευθέως την πρόοδο στο πρόγραμμα με τη διευθέτηση του χρέους.
Με συνέντευξή του στο Reuters, o Αρης Ξενόφος σημειώνει τις καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό το σενάριο ολοκλήρωσης της παραχώρησης του Ελληνικού «προς το τέλος του έτους» έναντι του Ιουνίου που προβλέπει το Μνημόνιο και δηλώνει πως οι διαγωνισμοί για το 17% της ΔΕΗ και τη διάθεση μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προκηρυχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στο μέτωπο των ΕΛΠΕ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης έχει κοινοποιήσει στην κυβέρνηση την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, εκφράζοντας τη διαφωνία του απέναντι στο εγχείρημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Δεν αποκλείεται τη θέση του να αναλάβει ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός.
Ο διαγωνισμός της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου 20,5% και του 30,47% της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), όπως αναφέρουν πηγές, θα είναι κοινός για τα δύο μερίδια των μετόχων και θα πραγματοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να διεξάγεται με ρυθμούς ταχείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες. Η προκήρυξή του αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του μήνα, ενώ στόχος είναι έως τον Νοέμβριο του 2018 να έχει ολοκληρωθεί με την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει και το μάνατζμεντ στην εταιρεία. Ουσιαστικά οι δύο σημερινοί μέτοχοι θα διατηρήσουν ποσοστά από 15% ο καθένας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Λάτση για την κατάληξη σε συμφωνία πώλησης των μετοχών τους είχαν αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες. Ο ιδιώτης μεγαλομέτοχος που ελέγχει σήμερα το 45,47% φέρεται να επιδίωκε την περαιτέρωμείωση του μεριδίου του στα ΕΛΠΕ. Συνεπώς, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία με την ανάγκη πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διαθέσει και δικό του μερίδιο.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη συμπεριφορά του ομίλου Λάτση «στη στρατηγική επιλογή του να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί». Κατά τα ίδια πρόσωπα, «η επένδυση απαιτεί τεράστια κεφάλαια κι ένα μέρος τους είναι δυνατόν να διατεθούν από τα έσοδα που θα αντληθούν από την πώληση του ποσοστού του στα διυλιστήρια». Κύκλοι, δε, του ομίλου Λάτση δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις απόψεις. Προσθέτουν ότι «τα ΕΛΠΕ έχουν φτάσει σε ένα ιδανικό σημείο με τις δραστηριότητες του να προσφέρουν μεγάλες υπεραξίες και συνεπώς χρειάζονται το επόμενο βήμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή».

Κρίσιμα σημεία

Με θυγατρική στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Ανάμεσα στα καυτά θέματα που έπρεπε να διευθετήσουν Δημόσιο και Ομιλος Λάτση, προκειμένου να συμφωνήσουν στην πώληση του 50,1%, ήταν το θέμα των υδρογονανθράκων. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε περιοχές που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το Δημόσιο, δε, θέλει να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία αυτών των δικαιωμάτων για λόγους εθνικού συμφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου με τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία το κράτος θα διατηρήσει το 35%.