Η κυβέρνηση προανήγγειλε πως θα ταράξει στη νομιμότητα τους πολιτικούς της αντιπάλους, πως θα ξεσκεπάσει το πάρτι του αιώνα που είχε στηθεί στον χώρο της Υγείας και πως θα φτάσει μέχρι τέλους το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, δηλαδή την υπόθεση Novartis. Ωστόσο, φαίνεται πως η επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στην οποία επένδυσαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταρρέει, καθώς όλα τα «λαϊκά δικαστήρια» που έστησαν μέσω των ειδικών επιτροπών της Βουλής διέψευσαν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ή γύρισαν και μπούμερανγκ.
Η Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνούσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης –όπως αποκαλούσαν κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση Novartis –πολύ σύντομα κατέληξε σε φιάσκο. Η άρνηση της συγκυβέρνησης να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες και να μπει στην ουσία της υπόθεσης οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στην αποχώρηση από την Επιτροπή. Σχεδόν δύο μήνες τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αναλώνονται σε διαδικαστικά θέματα. Το πόρισμα της Επιτροπής, που αναμένεται στα τέλη του μήνα, θα καταγράφει την αναρμοδιότητα της Βουλής και θα επιστρέφει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Οπως έγινε και με την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των εξοπλιστικών επί Γιάννου Παπαντωνίου, λέγοντας με στόμφο «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», για να αποκαλυφθεί ύστερα από λίγες συνεδριάσεις η αναρμοδιότητα της Επιτροπής και να επιστραφεί άρον άρον η δικογραφία στη Δικαιοσύνη.
ΟΙ… «ΚΡΕΜΑΛΕΣ». Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, απειλούσε την κυβέρνηση με Ειδικό Δικαστήριο επειδή ψήφισε Μνημόνιο και ορισμένα στελέχη του μάλιστα απειλούσαν με «κρεμάλες» τους πολιτικούς τους αντιπάλους γιατί εφαρμόζουν μνημονιακά μέτρα. Λίγους μήνες μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν ξεχνάει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έως τον Αντώνη Σαμαρά και το PSI. Αντιθέτως, απέρριψε τις προτάσεις τής αντιπολίτευσης να διευρυνθεί από το 2004 η χρονική περίοδος της διερεύνησης ή να συμπεριληφθεί στον σχετικό έλεγχο και η διαπραγμάτευση του Γιάννη Βαρουφάκη. Στις λιγοστές συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή δεν παρήγαγε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι εργασίες της διακόπηκαν βίαια από το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές της Ιουνίου και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και πάλι στην εξουσία «ξέχασε» να επαναφέρει την Εξεταστική. Ετσι, η πολυδιαφημιζόμενη Επιτροπή που θα έβρισκε τους «ενόχους» για την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια έληξε άδοξα, χωρίς καν να εκδώσει πόρισμα.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση τα έβαλε με το μιντιακό σύστημα και το μιντιακό κατεστημένο, όπως το αποκαλούσε. «Θα σας ταράξω στη νομιμότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προς τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα, προαναγγέλλοντας τη σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνούσε τα δάνεια τους. Και πάλι όμως αποδείχθηκε πως ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Και αυτή η Εξεταστική Επιτροπή τσακίστηκε στα βράχια της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που έμεινε από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Επιτροπής ήταν οι βαρύγδουπες καταγγελίες των κυβερνητικών στελεχών που καλούσαν τον έναν μάρτυρα μετά τον άλλον για να ανακαλύψουν το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ, κομμάτων και τραπεζών. Αν και χύθηκε πολύ μελάνι για τα πρακτικά της Επιτροπής, στο τέλος το πόρισμά της δεν κατέγραφε καμία παραπομπή για κανένα πολιτικό πρόσωπο, απεναντίας έδωσε τροφή στην αντιπολίτεση για να βάλει στο στόχαστρο την οφσόρ της «Αυγής».
ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ. Τους τελευταίους δέκα μήνες, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ασχολείται με το «πάρτι του αιώνα» στον τομέα της Υγείας –όπως το περιγράφουν τα κυβερνητικά στελέχη -, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Η κυβέρνηση συνέστησε Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων σκανδάλων στην Υγεία από το 1997 μέχρι το 2014, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης για την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου από το 1996 μέχρι σήμερα. Αν και τα μέλη της Επιτροπής έχουν γράψει πολλές εργατοώρες στις συνεδριάσεις, τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο απογοητευτικά. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είχε κληθεί να καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχασε… το μέτρημα. Στην πρώτη συνεδρίαση «αποκάλυψε» μαύρη τρύπα ύψους 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη δεύτερη συνεδρίαση παραδέχθηκε πως έκανε λάθος υπολογισμούς στους ετήσιους απολογισμούς, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 90 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν τα μέλη της Επιτροπής να ορίσουν ορκωτούς λογιστές για να ελέγξουν τα «μαθηματικά» του Πολάκη για τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως όλα δείχνουν όμως, και αυτή η Επιτροπή δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποινικές ευθύνες για κανένα πολιτικό πρόσωπο –και πιθανότατα θα καταλήξει σε διαφορετικά πορίσματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.