Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να πω πως αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα θα είχε προβλήματα υδροδότησης. Υποτίθεται πως σε μια ευρωπαϊκή, αναπτυγμένη χώρα δεν ανακύπτουν τέτοια ζητήματα. Το χειρότερο; Μιλάμε για μια κατάσταση που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί προβλέψιμη: ο αγωγός παροχής νερού είναι παλιός, δεν μπορεί να αντέξει πολύ –αυτά είναι στοιχεία γνωστά σε όλους τους ιθύνοντες. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόνοια, δεν έγινε απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη βλάβη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε για περίπου έξι μέρες σχεδόν όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό –τουλάχιστον από ένα σημείο και έπειτα οι διακοπές ήταν προγραμματισμένες.
Αναρωτιέμαι. Γνωρίζουμε ότι η βλάβη οφείλεται στην παλαιότητα του αγωγού. Ο σωλήνας είχε διατρήσεις από τις οποίες έγινε και η διαρροή. Αν όντως αυτό συμβαίνει, ποιος εγγυάται ότι ανάλογες διατρήσεις δεν υπάρχουν και σε άλλα σημεία; Δεν βγάζω κανέναν από το κάδρο των υπευθύνων, ούτε τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, ούτε καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τώρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει παρόμοια βλάβη σε άλλο σημείο του αγωγού που θα έχει παρόμοια αποτελέσματα. Κανείς, με άλλα λόγια, δεν έχει την παραμικρή ιδέα και δεν μπορεί να μας διαφωτίσει για το ποια μέτρα έχουν ή θα ληφθούν από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη. Ξέρετε, ακόμα και η εποχή παίζει ρόλο –τώρα βρεθήκαμε χωρίς νερό αρχές άνοιξης. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν συνέβαινε το ίδιο μέσα στο καλοκαίρι, ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις. Θεωρώ πως τόσο το αρμόδιο υπουργείο –δεν ξέρουμε ποιο είναι, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να προσδιορίσω –όσο και η διοίκηση του οργανισμού είναι υποχρεωμένοι να μας ενημερώσουν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ενημέρωση για τις διακοπές του νερού. Οταν όμως μεταφέραμε τις πληροφορίες στους δημότες μας, βρίσκαμε τον μπελά μας γιατί οι εκτιμήσεις που μας έδιναν έπεφταν έξω. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, καμία πληροφορία που μας έδιναν δεν ήταν ακριβής με αποτέλεσμα οι δήμοι να σηκώσουν το βάρος της αγανάκτησης των πολιτών –και δικαίως ως έναν βαθμό, ήθελαν οι άνθρωποι να διαμαρτυρηθούν. Η ευθύνη ήταν της ΕΥΑΘ, η οποία έπεσε έξω πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση. Ομως η οργή είναι οργή. «Ας μην ανακοινώνατε λήξη συναγερμού πριν να είστε σίγουροι», μας έλεγαν. Προφανώς, όμως, από τη στιγμή που είχαμε επίσημη ενημέρωση, δεν μπορούσαμε να μην το κάνουμε.
Το πρώτο νερό που έβγαινε από τις βρύσες μετά τη βλάβη είχε αυξημένη θολότητα, η οποία προφανώς μας προβλημάτισε. Παρότι στον Δήμο Ευόσμου τέτοιο θέμα δεν προέκυψε, οι δήμαρχοι της περιοχής ζητήσαμε άμεσα ενημέρωση. Το νερό ξανακόπηκε προκειμένου να καθαρίσει από τη λάσπη και από εδώ και πέρα έχουμε υπεύθυνη διαβεβαίωση ότι το νερό είναι καθαρό και πόσιμο –μπορεί δηλαδή να καταναλωθεί χωρίς φόβο. Δεν νομίζω πως ως προς αυτό το κομμάτι υπάρχει θέμα ανησυχίας. Δεν είμαι βέβαια ειδικός, όμως βασίζομαι στις υπεύθυνες ενημερώσεις από πλευράς ΕΥΑΘ, οι οποίες έγιναν παρουσία υπουργών. Μιλάω για ενημέρωση που έγινε μέσα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης παρουσία της κυρίας Κόλλια – Τσαρουχά και της κυρίας Νοτοπούλου.
Την περασμένη Τετάρτη που ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο βήμα του Παραγωγικού Συνεδρίου το πρόβλημα είχε ήδη ανακύψει σε κάποιους δήμους. Η ΕΥΑΘ τότε μιλούσε για μια βλάβη μικρής κλίμακας, που μέχρι την επόμενη μέρα θα είχε αποκατασταθεί. Ισως δεν έγινε σωστή εκτίμηση της έκτασής της. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο Συνέδριο μιλούσαν για άμεση αποκατάσταση.
Παρά τα προβλήματα, η άποψή μου είναι δεδομένη: οι πυλώνες της ζωής είναι δύο, ο αέρας και το νερό. Για μένα, επομένως, το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η παροχή του νερού. Ισως να μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες άλλες υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, όμως δεν μπορεί το νερό να έχει εμπορευματική αξία για τους κατοίκους. Είμαστε, σε κάθε περίπτωση, εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ηδη έχει μπει στο Χρηματιστήριο, αρκετά μέχρι εδώ. Δεν ξέρουμε, άλλωστε, αν η ιδιωτικοποίηση θα έλυνε τέτοιου είδους προβλήματα ή θα έφερνε περισσότερα ζητήματα. Ας φροντίσουν αυτοί που την διοικούν να πράττουν υπεύθυνα, για να αποφεύγονται τέτοιες συζητήσεις στο μέλλον.