«Ονειρεύομαι μια προεδρία όπως την ονειρευόταν ο Ιούλιος Καίσαρας για τη Ρώμη». Μέσω του περιοδικού «Jeune Afrique» ο Σάμουελ Ετό ανακοίνωνε την Κυριακή, 1η Απριλίου την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Καμερούν. Η συνέντευξη αναπαράχθηκε από τα διεθνή μέσα που αδιαφόρησαν για την ημέρα που έδειχνε το ημερολόγιο και τη σημασία της. Το ποδόσφαιρο παράγει τόση πολιτική, ώστε μπορεί να παραπλανήσει ακόμα και έμπειρους δημοσιογράφους ανήμερα της εορτής των ψευτών! Τα θύματα του πρωταπριλιάτικου αστείου είχαν ένα επιπλέον άλλοθι: τον «Economist». Ρεπορτάζ του βρετανικού περιοδικού ανέφερε πως τα άκυρα ψηφοδέλτια στις εκλογές της Αιγύπτου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και σε πολλά απ’ αυτά οι ψηφοφόροι είχαν γράψει το όνομα του άσου της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σάλαχ. Η τρίτη κορυφή του τριγώνου που παραπλάνησε την Κυριακή τον διεθνή Τύπο βρίσκεται στη Λιβερία, εκεί όπου πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν Τζορτζ Γουεά αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών.
Το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, ο πληθυσμός μιας ολόκληρης χώρας, της Αιγύπτου, σταμάτησε να ανασαίνει για 15 δευτερόλεπτα. Ηταν ο χρόνος που χρειάστηκε ο Μοχάμεντ Σάλαχ για να εκτελέσει με επιτυχία το πέναλτι που θα έστελνε τους Φαραώ για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 28 χρόνια.
Το γκολ αποτέλεσε το σύνθημα για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ανθρώπινα ποτάμια. Μία λαϊκή γιορτή όμοια με αυτές που είχαν στηθεί τις ημέρες της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Από εκείνη τη στιγμή ο Μοχάμεντ Σάλαχ έπαψε να είναι ένας απλός ποδοσφαιριστής. Πέρασε τα νοητά σύνορα της θνησιμότητας και έγινε μέλος του κλειστού κλαμπ των εξεχουσών προσωπικοτήτων της χώρας. Είναι πια ισάξιος του Ομάρ Σαρίφ που απέπνεε την γενναιότητα, την αριστοκρατία και την υπερηφάνεια των Αιγυπτίων. Απέκτησε το ίδιο ύψος με τον βραβευμένο με Νομπέλ καθηγητή της χημείας Αχμέντ Ζεβαΐλ και τον σερ Μαγκντί Γιακούμπ που τα μαγικά του χέρια άλλαζαν καρδιές. Οι προσευχές του Μοχάμεντ Σάλαχ στον Αλλάχ κάθε φορά που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με την Εθνική Αιγύπτου ή τη Λίβερπουλ σε συνδυασμό με τη γενναιοδωρία του δημιουργούν το ιδανικό τρίπτυχο για την τέλεια πολιτική συνταγή. Τις ημέρες της αιγυπτιακής υπερδιέγερσης το κράτος προσέφερε στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Αφρικής το 2017 ως ανταμοιβή μια πολυτελή βίλα. Αντί της βίλας εκείνος προτίμησε να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Ζήτησε λοιπόν να δοθεί ένα χρηματικό ποσό στη γενέτειρά του, το φτωχό χωριό Ναγκρίγκ, το οποίο πλημμυρίζει καθημερινά από δημοσιογράφους που αναζητούν τις ρίζες του ποδοσφαιριστή, που είναι αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος παίκτης του δημοφιλέστερου πρωταθλήματος του κόσμου, της Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Σάλαχ είναι ο Φαραώ των φτωχών. Πρόσφατα προσέφερε ιατρικό εξοπλισμό αξίας 570.000 ευρώ σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Ενα απ’ αυτά, ο Αμπντελραχμάν Μαχμούντ που βρίσκεται σε λίστα αναμονής για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει όνειρο να συναντηθεί με τον ήρωά του. Συγγενείς του παιδιού ήρθαν σε επαφή με τον πατέρα του Σάλαχ και του μετέφεραν την επιθυμία του Αμπντελραχμάν. Λίγες ημέρες αργότερα ο ποδοσφαιριστής τηλεφώνησε στον νεαρό θαυμαστή του και του υποσχέθηκε πως θα τον επισκεφτεί μόλις επιστρέψει στην Αίγυπτο. «Ο Σάλαχ είναι ένας σούπερσταρ που ζει τη ζωή ενός απλού ανθρώπου και η ταπεινότητά του είναι το μυστικό της μεγαλοσύνης του», εξηγεί ο Μαχμούντ Φαγιέζ που εκτελεί χρέη βοηθού προπονητή στην Εθνική Αιγύπτου.
Ο Σάλαχ με τη χρυσή καρδιά έχει χρηματοδοτήσει επίσης την κατασκευή ενός αγωνιστικού χώρου για ποδόσφαιρο στη γενέτειρά του, έχει πληρώσει για τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου του κοινωνικού κέντρου, έχει κάνει δωρεά στο τοπικό νοσοκομείο και πρόσφερε 30.000 ευρώ στην Ενωση Βετεράνων Ποδοσφαιριστών της χώρας του.
Η πιο εντυπωσιακή ιστορία που αναφέρεται στη γενναιοδωρία του έχει κεντρικό ήρωα έναν κλέφτη. Οταν ο Σάλαχ έπαιζε στην Αλεξάνδρεια, η οικογένειά του έπεσε θύμα ληστείας. Ο δράστης συνελήφθη αλλά ο παίκτης της Λίβερπουλ ζήτησε από τον πατέρα του να μη στραφεί εναντίον του. Εδωσε επίσης χρήματα στον κλέφτη για να μπορέσει να ζήσει και τον βοήθησε να βρει δουλειά!
Οι φήμες για τις αγαθοεργίες του Σάλαχ τείνουν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά μύθου. «Ο Μο Σάλαχ δεν έχει ξεχάσει από πού προέρχεται και παρά την άνοδό του στην κορυφή ως σταρ της Λίβερπουλ πληρώνει για το γυμναστήριο και τους αγωνιστικούς χώρους στο χωριό του, έως και ζευγάρια βοηθά να παντρευτούν», έγραφε αιγυπτιακή ιστοσελίδα στις 25 Μαρτίου.
Την Πρωτοχρονιά η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Watan» κυκλοφόρησε με τις 9 από τις 16 σελίδες της αφιερωμένες στον Σάλαχ υπό τον τίτλο: «Ο Φαραώ: Η χαρά του 2017 και η ελπίδα του 2018».
Η προσπάθεια αγιοποίησης του 25χρονου ποδοσφαιριστή, που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σκοραρίσματος στη Λίβερπουλ, έχει πλήξει και τον αγγλικό Τύπο. Στις 19 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος του «Guardian» Μπάρλι Ρόνεϊ απολογήθηκε στον Σάλαχ μέσα από το κείμενό του για τις λάθος εκτιμήσεις που είχε κάνει για τις δυνατότητές του το περασμένο καλοκαίρι. Τουλάχιστον ο Ρόνεϊ είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη σε αντίθεση με τον Ζοζέ Μουρίνιο, που έδιωξε τον παίκτη από την Τσέλσι κακήν κακώς χωρίς να του δώσει μια ευκαιρία.