Σε νέες δηλώσεις που θα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και την Ελλάδα ιδιαιτέρως, προχώρησε ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποζντάγ, στο πλαίσιο συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, αναφερόμενος στη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ για τη σύλληψη φερόμενων ως υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και μελών του κίνήματος του, FETO, εκτός των συνόρων της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ο Μπ. Μποζντάγ σε δηλώσεις του δημοσιοποίησε όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu την πληροφορία ότι: «Μέχρι σήμερα η ΜΙΤ έχει πιάσει (σσ έχει πακετάρει κατά την ακριβή έκφραση) και έχει φέρει πίσω στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες». Χωρίς να διευκρινίζει με ποιες μεθόδους έγιναν αυτές οι «συλλήψεις» παραπέμποντας μάλλον στη μέθοδο των απαγωγών.
Απαγωγές που πρέπει να προκαλέσουν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα καθώς διαρρέονται ήδη φήμες για ενδεχόμενη αντίστοιχη προσπάθεια όσον αφορά τους 8 τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και κατηγορούνται για ενεργή συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρ. Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισλαμιστής ιμάμης Φ. Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση του κατηγορείται από τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ο υποκινητής και εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.
Η δράση της ΜΙΤ αφορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Πριν από μία εβδομάδα, η MIT έφερε πίσω στην Τουρκία πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο γιατρό που ζούσαν στο Κόσοβο στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, όπου τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «απαγωγή».
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι διέταξε έρευνα και απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, λέγοντας ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για την «απαράδεκτη» αυτή επιχείρηση.
Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει συγκεκριμένο αριθμών των φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν που επαναπατρίστηκαν παρά τη θέλησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αν και ορισμένες περιπτώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί.
Έτσι, τον περασμένο Νοέμβριο, ένας Τούρκος επιχειρηματίας συνελήφθη στο Σουδάν στη διάρκεια κοινής επιχείρησης με το Χαρτούμ, προτού επιστραφεί στην Τουρκία.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Άγκυρα καταδιώκει χωρίς έλεος τους φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες απ΄όπου διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στο πραξικόπημα.
Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων φιλοκούρδοι αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στο καθεστώς, συνελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο του μεγάλου κύματος καταστολής και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλιο 2016 και από τότε παρατείνεται χωρίς διακοπή.
Εξάλλου, ο Μποζντάγ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραταθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι «μπορεί να παραταθεί αν το κοινοβούλιο [που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα] την αποδεχθεί».