Πριν από δύο μήνες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ήρθε στο Λονδίνο για να αντλήσει ιδέες από το μοντέλο αστυνόμευσης της Σκότλαντ Γιαρντ. Σήμερα, ίσως να έχει δεύτερες σκέψεις για την έμπνευσή του. Τα διαρκώς αυξανόμενα από τις αρχές του 2018 κρούσματα εγκληματικότητας έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας: οι επιθέσεις με μαχαίρια είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ ένας άνθρωπος δολοφονείται σχεδόν κάθε δύο ημέρες. Μάλιστα, οι ανθρωποκτονίες στο Λονδίνο ξεπέρασαν για πρώτη φορά ακόμη και αυτές στη Νέα Υόρκη. Αν προσθέσει κανείς τις επιθέσεις με οξύ, τη δράση συμμοριών, τις ληστείες και τις κλοπές, η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, με τη Μητροπολιτική Αστυνομίανα στρέφεται σε μοντέλα αστυνόμευσης άλλων χωρών (όχι πάντως της Ελλάδας) για να την αντιμετωπίσει.
Κάθε μήνας του 2018 που περνάει αφήνει πίσω του περισσότερους φόνουςστο Λονδίνο: 8 τον Ιανουάριο, 15 τον Φεβρουάριο, 22 τον Μάρτιο, 6 μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, εκ των οποίων οι 33 προήλθαν από επιθέσεις με μαχαίρια. Την τελευταία τριετία, οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 38%, χωρίς να υπολογίζονται τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, φέτος θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες δολοφονίες εδώ και 13 έτη. Η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρέσιντα Ντικ ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας μονάδας εκατό αστυνομικών για την καταπολέμηση της βίας στον δρόμο και προανήγγειλε εντατικοποίηση της πρακτικής των τυχαίων ελέγχων (stop and search), οι οποίοι περιορίστηκαν αισθητά την εποχή που η Τερίζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, σε συνέντευξή της στους «Τάιμς», κατηγόρησε τα social media ότι προβάλλουν τη βία ως κάτι το κανονικό, με αποτέλεσμα οι νέοι να γίνονται επιρρεπείς στη διάπραξη εγκλημάτων. Την επόμενη εβδομάδα, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ αναμένεται να ζητήσει από πλατφόρμες όπως το YouTube να αφαιρούν βίντεο και μηνύματα που υποκινούν ή ωραιοποιούν τη βία.
«Μας ανησυχεί η αύξηση των δολοφονιών στο Λονδίνο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κατανοήσουμε τα αίτια και να καθορίσουμε πώς θα δράσουμε για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον», δήλωσε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Η πιο πρόσφατη δολοφονία διαπράχθηκε προχθές το βράδυ: ένας άνδρας περίπου 20 ετών δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο δράστη στο Ανατολικό Λονδίνο. Αιμόφυρτος, πλησίασε αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι κάλεσαν ασθενοφόρο και προσπάθησαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, ο νεαρός ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Παράλληλα, οι δολοφονίες δύο ανηλίκων τη Δευτέρα έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη: μία 17χρονη κοπέλα πυροβολήθηκε στο στήθος από κάποιον που επέβαινε σε αυτοκίνητο σε δρόμο του Βόρειου Λονδίνου και έσβησε μέσα στην αγκαλιά της μητέρας της που έσπευσε στο σημείο. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι δέχθηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο στο Ανατολικό Λονδίνο. Την επόμενη ημέρα υπέκυψε και αυτό στα τραύματά του. Αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ φοβούνται νέα έξαρση των επιθέσεων εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με έγγραφο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ο αριθμός των αστυνομικών έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ φέτος θα γίνουν εκατοντάδεςνέες περικοπές προσωπικού, με αποτέλεσμα «ένας σημαντικός αριθμός δήμων να μην μπορεί να υποστηρίξει την πλήρη αστυνόμευση σε 24ωρη βάση». Ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «χειρότερη από ποτέ». Στο στόχαστρο των πολιτών βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση, η οποία ψαλίδισε τον προϋπολογισμό της αστυνομίας, όσο και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν –στον οποίο υπάγεται η Σκότλαντ Γιαρντ –που είχε ταχθεί κατά των ελέγχων στον δρόμο. Ο Καν επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση στηλιτεύοντας τις περικοπές, με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού να απαντά ότι «ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για την αστυνομία». Κριτική δέχονται και οι δικαστές που δεν εφαρμόζουν τον αποκαλούμενο νόμο των «δύο χτυπημάτων» ο οποίος προβλέπει τη φυλάκιση όσων συλλαμβάνονται με μαχαίρι για δεύτερη φορά.
Κάν’ το όπως οι ΗΠΑ
Θα μελετήσουν το μοντέλο αστυνόμευσης της Νέας Υόρκης
Η Σάρα Τζόουνς, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το έγκλημα με μαχαίρια, δήλωσε στο BBC ότι το Λονδίνο πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα της Νέας Υόρκης. «Το έγκλημα είναι σαν μια επιδημία. Πρέπει να πας στην πηγή για να το εξαλείψεις: να αλλάξεις τα κοινωνικά πρότυπα, να κάνεις δουλειά στα σχολεία, να διδάξεις στα παιδιά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος». Πηγή της Σκότλαντ Γιαρντ είπε στα «ΝΕΑ» ότι η Κρέσιντα Ντικ θα επισκεφθεί σύντομα τη Νέα Υόρκη για να μελετήσει το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόζεται εκεί, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι δολοφονίες κατά 87% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Πρόσφατα, η αρχηγός της αστυνομίας βρέθηκε στη Γλασκώβη –άλλοτε γνωστή ως «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των μαχαιρωμάτων» –ώστε να ενημερωθεί για το σύστημα που εφαρμόζει η αστυνομία της Σκωτίας, το οποίο οδήγησε σε μείωση του αριθμού των δολοφονιών σχεδόν κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία.