Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ήταν απαγορευμένος καρπός. Η έβδομη τέχνη είχε σβήσει στη χώρα υπό το βάρος των διώξεων και των ισλαμιστικών πολιτικών. Όμως ο κινηματογράφος, επιστρέφει στην Σαουδική Αραβία και μάλιστα θριαμβευτικά, μ’ ένα φιλμ που σπάει ταμεία στον δυτικό κόσμο. Τον «Μαύρο Πάνθηρα»!

Όπως ανακοίνωσε η Disney και η εταιρία διανομής με την οποία συνεργάζεται για την Μέση Ανατολή, η Italia Film, το μπόκμπαστερ με τον ηπερήρωα της Μάρβελ θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Απριλίου στον καινούργιο κινηματογράφο της εταιρίας AMC που άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα στο Ριάντ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρίας παραγωγής, η επανέξαρξη των κινηματογραφικών προβολών στη χώρα του Κόλπου, θα συνδυαστεί μ’ ένα gala όπου θα παρευρεθούν επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στη Σαουδική Αραβία ο κινηματογράφος είχε απαγορευτεί δια νόμου στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η χώρα είχε υιοθετήσει έναν υπερσυντηρητικό θρησκευτικό νόμο απ’ το 1979, υποκινούμενο απ΄την ισλαμιστική μισαλλοδοξία, που σταδιακά έφτασε να θεωρεί το σινεμά, ως επονείδιστο είδος. Η άρση της απαγόρευσης, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ως κομμάτι ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού της κοινωνίας της χώρας που εκπονεί ο βασιλιάς Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο «Μαύρος Πάνθηρας», θα εγκαινιάσει ουσιαστικά την νέα υπερπολυτελή κινηματογραφική αίθουσα της Σαουδικής Αραβίας, στεγασμένη σ’ ένα κτήριο το οποίο αρχικά προβλεπόταν να γίνει αίθουσα συναυλιών. Οι εγκαταστάσεις, κοντά στην περιοχή όπου ο βασιλιάς Αμπντάλα της χώρας έχει τις περισσότερες οικονομικές του δράσεις, έχει περισσότερες από 600 δερμάτινες θέσεις τόσο στην πλατεία όσο και στα θεωρεία ενώ τα μπάνια είναι επενδυμένα με μάρμαρα.

Η εταιρία AMC Entertainment, η οποία ελέγχεται από την κινεζική Dalian Wanda, θα ανοίξει έως και 40 νέες κινηματογραφικές αίθουσες στην Σαουδική Αραβία τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 100 έως το 2030 στη χώρα.

Με έναν πληθυσμό 32 εκατομμυρίων κατοίκων, το 70% των οποίων είναι κάτω των 30 ετών, οι αναλυτές υπολογίζουν πως η Σαουδική Αραβία πως θα έχει κέρδη περίπου ενός δις δολάρια με την νέα της κίνηση να απελευθερώσει τις κινηματογραφικές προβολές. Παράλληλα, εκτιμούν πως θα μπει η χώρα στο top 10 των κινηματογραφικών αγορών με την μεγαλύτερη κατανάλωση οπτικοακουστικών προϊόντων. Η εταιρία AMC μέσω των εκπροσώπων της δήλωσε ότι στόχος της είναι να φτάσει να ελέγχει το 50% της κινηματογραφικής αγοράς της Σαουδικής Αραβίας