Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες πολιτών, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει βρεθεί λύση σε μια σειρά από αγκάθια που έχουν προκύψει με τις αποδείξεις που πρέπει να εμφανίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Το εφετινό έντυπο της Εφορίας, μολονότι δεν έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, εν τούτοις έχει ορισμένες παγίδες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης είναι προσυμπληρωμένοι από τα στοιχεία που έχουν σταλεί από λογιστήρια, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, υπουργείο Μεταφορών κ.τ.λ. στο σύστημα TAXISnet.

Εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, παρακρατηθέντες φόροι, περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και αυτοκίνητα, θα εμφανιστούν και εφέτος κατά το άνοιγμα του νέου εντύπου της Εφορίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr ή www.gsis.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Οι δαπάνες

Εκεί όμως που θα προκύψουν θέματα είναι στους δύο κωδικούς 049 και 050 που αφορούν τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ενεργοποιείται ο κωδικός 049 που αφορά τις αποδείξεις του υπόχρεου και δίπλα σε αυτόν έχει προστεθεί ο 050 που αφορά τη σύζυγο.

Οσοι δεν έχουν καταφέρει μέσα στο 2017 να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις βάσει του ετήσιου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους, κινδυνεύουν με φορο-πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι θα μπορούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωσή τους και αποδείξεις που έχουν προέλθει από συναλλαγές με μετρητά, διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Παγίδες

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα πρόσθετου φόρου. Ποιοι είναι αυτοί; Οσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων είναι μια μεγάλη κατηγορία. Αλλη μεγάλη κατηγορία είναι το 1.721.000 πολιτών που τους έχουν δεσμεύσει ή τους έχουν κατασχέσει τον λογαριασμό. Επίσης, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να στείλουν στοιχεία για συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω e-banking και αφορά πληρωμές σε επαγγελματικούς λογαριασμούς που ακόμη δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.