Ενα καυτό δεκαήμερο εξελίξεων στις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων άρχισε, με την κυβέρνηση να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες πώλησης παραγράφοντας όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Εταιρείες όπως ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ χάνουν μεγάλα τμήματά τους από τον κρατικό εναγκαλισμό και γύρω στο φθινόπωρο αλλάζουν σελίδα περνώντας σε ιδιωτικά χέρια…
Η καθεμία από τις τρεις ενεργειακές ΔΕΚΟ και ιδίως οι δύο τελευταίες που αποτελούσαν και τη σημαία της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν να αναλάβει τη διακυβέρνηση, βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ως προς την ιδιωτικοποίησή τους.
Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καλούνται να υποβάλουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις βελτιωμένες οικονομικές τους προσφορές. Πρόκειται για την κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam και τη συμμετοχή των Fluxys (Βέλγιο)και Enagas (Ισπανία). Οι τρεις αυτές εταιρείες, που είναι κι εκ των μετόχων της κοινοπραξίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, θεωρούνται το φαβορί για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή.
Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρείεςReganosa (διαχειριστής της περιοχής της Γαλικίας στην Ισπανία),Transgaz (Ρουμανία)και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Η τελευταία, αν και αουτσάιντερ, φέρεται να υπέβαλε στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού υψηλότερη προσφορά. Οπως είχε κάνει γνωστό και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το προτεινόμενο τίμημα ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν προκύψει από τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει την έκβαση του δεύτερου γύρου των προσφορών την Πέμπτη 12 ή την Παρασκευή 13 Απριλίου.
Νομοσχέδιο ΔΕΗ. Ισως κι εντός της εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης από τη ΔΕΗ, προκειμένου τον Μάιο να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός.
Αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν το σχέδιο να ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες του επείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, προβλέπεται η δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών, η μία για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των μονάδων του Βορρά και η άλλη για τη μεταφορά εκείνων του Νότου.
Στόχος είναι τον Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας με τους νέους ιδιοκτήτες.
Τα ΕΛΠΕ. Στις επόμενες δέκα ημέρες, όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, θα βγει στον αέρα και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο μεγάλοι μέτοχοι, το Ταμείο (Δημόσιο) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), συμφώνησαν ως προς την πώληση μέρους των μετοχών τους. Το Δημόσιο θα διαθέσει το 20% σε σύνολο 35,48% και η Paneuropean Oil το 30,1% σε σύνολο 45,47%.
Στόχος είναι ο προτιμητέος επενδυτής να αναδειχθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού.