«Ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος για να πάμε σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα σαφές μήνυμα όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, αλλά προς το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά προσωπικά, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει από τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ως προς τις μετεκλογικές εξελίξεις. Πρόκειται σαφώς για τον προάγγελο ενός διλήμματος που θα τεθεί προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ έχει πετύχει μεν την εκλογική πρωτιά αλλά όχι την αυτοδυναμία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σταθερά –ιδίως το τελευταίο διάστημα –στραμμένο το βλέμμα και προς τη Φώφη Γεννηματά και παρακολουθούν τις εσωτερικές ζυμώσεις, σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. Ενδιαφέρονται για τις πιθανότητες σύγκλισης που ενδεχομένως υπάρχουν σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, κάτι που επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέλεξε να παραστεί και να μιλήσει στο πρόσφατο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, τα γαλάζια στελέχη δεν αντιμετώπισαν θετικά την εκδηλωθείσα πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι πιο καχύποπτοι ερμήνευσαν την επιλογή αυτή και ως μια κίνηση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκμεταλλεύθηκε –επικοινωνιακά –ο Πρωθυπουργός. Οι πιο μετριοπαθείς από την πλευρά τους επιμένουν ότι πολύ δύσκολα το Κίνημα Αλλαγής θα συζητήσει σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που το κυβερνών κόμμα είναι μπροστά στην πιθανότητα μιας εκλογικής κατάρρευσης. Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν αδιανόητο η Φώφη Γεννηματά να επιλέξει να «αντικαταστήσει» τον Πάνο Καμμένο εάν προκύψει ενδοκυβερνητικό ζήτημα και υπενθυμίζουν ότι η συγκυβέρνηση της περιόδου 2012-2014 αποτέλεσε ένα «πετυχημένο πείραμα».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, όλα αυτά είναι απλά σενάρια και θέλει πριν ξεκινήσει και επίσημα η εκλογική μάχη να έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους όλοι οι βασικοί παίκτες. Θεωρεί τη Φώφη Γεννηματά έναν αξιόπιστο συνομιλητή και πιστεύει ότι μπορεί να βρει μαζί της ένα κοινό πεδίο πολιτικής δράσης. Αλλωστε, διευκρινίζει σε κάθε ευκαιρία ότι και αυτοδυναμία να έχει η ΝΔ, θα αναζητήσει συναινέσεις προκειμένου να περάσουν και να εφαρμοστούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ουδείς όμως, ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών, ποιες ισορροπίες θα έχουν διαμορφωθεί και τι τάσεις θα επικρατήσουν στα άλλα κόμματα. Για τον λόγο αυτόν, επισημαίνει από τώρα την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, θέτοντας προ των ευθυνών τους τούς ηγέτες όλων των φιλευρωπαϊκών κομμάτων, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά. Το ίδιο ακριβώς δίλημμα θα θέσει και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Αναμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συζητήσει καν το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση και άρα την ευθύνη για το εάν θα υπάρξει ή όχι κυβέρνηση στη χώρα θα έχει εκείνη την ώρα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Η καυτή ατζέντα. Μέχρι τότε όμως το πολιτικό φλερτ από την πλευρά της ΝΔ αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τα εξής ζητήματα:
1. Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να χαρακτηριστούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 εδρών.
2. Εθνικά θέματα. Εχει ήδη τονίσει ότι είναι αδήριτη η ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού μετώπου, όταν είναι ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, κάτι με το οποίο συμφωνεί η Φώφη Γεννηματά.
3. Παιδεία. Προτείνει ήδη μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνδέοντας τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, χωρίς να ξεχνά ότι η τελευταία σημαντική κίνηση έγινε από την Αννα Διαμαντοπούλου με τις ψήφους και της ΝΔ.
4. Δημόσια Διοίκηση. Θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των δομών, χωρίς αυτό να σημαίνει απολύσεις αλλά καλύτερη και δικαιότερη κατανομή του προσωπικού.
Την ατζέντα αυτή θα συνεχίσει να την προβάλλει, αναμένοντας να τοποθετηθούν επ’ αυτής τα φιλευρωπαϊκά κόμματα. Με την ίδια τη Γεννηματά θα διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για συναίνεση στα μείζονα, όπως τονίζει, θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.