Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» έχουν εδώ και πολλούς μήνες εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην ελληνοτουρκική ισορροπία δυνάμεων η απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν βλέπουν την απόκτηση των S-400 αποκομμένη από μία άλλη προμήθεια, στην οποία σύντομα αναμένεται να προχωρήσει η Αγκυρα. Αυτή αφορά την απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στην κοινοπραξία παραγωγής αυτού του αεροσκάφους και πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά περισσότερα από 100 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, στο πλαίσιο των εγκαινίων κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ενισχυόμενης συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Μόσχα θα επισπεύσει την παράδοση του συγκεκριμένου αντιπυραυλικού συστήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση αγοράς από την Αγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αφορούσε μια προμήθεια συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 55% θα το πλήρωνε η Τουρκία μέσω ρωσικού δανείου.
Οι ΗΠΑ
Ο σκοπός της Αγκυρας είναι το σύστημα να αρχίσει να παραδίδεται σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η δήλωση Πούτιν δεν θα μπορούσε να μη θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σχετικά, ερωτηθείς από την ιστοσελίδα hellas journal, ότι «είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση στρέφεται εναντίον των προσπαθειών απεξάρτησης των κρατών-μελών της Συμμαχίας από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400 έχει υπαχθεί στο καθεστώς κυρώσεων που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση εναντίον της Ρωσίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Αθήνα έχει σε διάφορα επίπεδα εκφράσει προς την Ουάσιγκτον την ανησυχία της για τη συγκεκριμένη αγορά της Αγκυρας.
Το σκεπτικό ελλήνων αξιωματούχων είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν τα «στραβά μάτια» όταν η Αγκυρα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, προχωρεί στην αγορά των S-400 σε συνδυασμό με εκείνη των F-35. Ολα αυτά δε τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν συνεχώς για την αναβαθμισμένη συνεργασία με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Αποδέκτης της ελληνικής δυσφορίας έχει επανειλημμένως γίνει ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.
Ζητούν κυρώσεις
Την ίδια στιγμή στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου οι «εχθροί» της Αγκυρας έχουν αυξηθεί, δεν λείπουν οι φωνές που μιλούν για επιβολή κυρώσεων εναντίον της εφόσον προχωρήσει στην αγορά των S-400.
Στο δε ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, που προεδρεύει της Στρατιωτικής Επιτροπής, εξέφρασε την ανησυχία ότι το ρωσικό προσωπικό που θα βοηθήσει στην επιχειρησιακή λειτουργία του αντιπυραυλικού συστήματος θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες νατοϊκές υποδομές συλλογής πληροφοριών εντός Τουρκίας, αλλά και σε πληροφορίες για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-35.