Παράθυρο αισιοδοξίας στην εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό άνοιξε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έθεσε ως σημείο – κλειδί τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – ΠΓΔΜ την ερχόμενη Πέμπτη στην Οχρίδα και εκτίμησε ότι η πρόοδος των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει και σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και πως είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση».
Ο ίδιος, στέλνοντας μήνυμα κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Επικαλούμενος όσα είχε πει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε: «Αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε». Υποστήριξε δε, ότι στην περίπτωση που τελικώς δεν βρεθεί λύση είναι πιθανό η ΠΓΔΜ να λάβει καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ –κατά το πρότυπο της Σουηδίας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δική του πρόθεση είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης κράτησε ενάμιση χρόνο. Εχουμε αρκετό χρόνο. Ομως η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη – μέλη θα την κυρώσουν» πρόσθεσε.

Μετρούν τους βουλευτές για το Σκοπιανό

Σε ποιους επενδύει το Μαξίμου για μια πλειοψηφία

υπέρ της συμφωνίας μετά και την απειλή για «μπλόκο» των ΑΝΕΛ

Γύρω γύρω όλοι από το Σκοπιανό. Την αίσθηση μιας περιστροφής γύρω από την επίλυση των διαφορών με την ΠΓΔΜ δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να πάρουν θέση καθώς δεν είναι σαφές – παρά την ενημέρωση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από τον Νίκο Κοτζιά – αν η διαπραγμάτευση εξελίσσεται γραμμικά και θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα ή κάνει κύκλους γύρω από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο. Το αδιέξοδο είναι στην αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας και η πόρτα της λύσης θα μπορούσε να είναι το Ονοματολογικό. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι από τα δύο θα μετρήσει περισσότερο ή αν τα κόμματα θα είναι ανυποχώρητα σε μια λύση – πακέτο.

Το βέβαιο είναι ότι, εφόσον – όπως διαφαίνεται – στο νέο όνομα υπάρχει ο όρος Μακεδονία, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έρθει στη Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος έχει πει αρκετές φορές ότι «οι ΑΝΕΛ δεν δεχόμαστε το Μακεδονία και κανένα παράγωγό του για το Σκοπιανό και θα εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του». Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί ότι θα κρατήσει τον λόγο του όταν – και εάν – έρθει η συμφωνία.

Με την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές θα χρειαστεί άλλη δεξαμενή για να περάσει μια νέα ονομασία. Αυτή θα μπορούσε να βρίσκεται στο Ποτάμι που διαθέτει μεν μόλις έξι βουλευτές, αρκετούς όμως ώστε να διαμορφώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151. Σημειωτέον ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες όντας πιο κοντά στην κυβέρνηση, παρά στο Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά το Σκοπιανό, γεγονός που έδωσε λαβές για ποικίλα σχόλια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του επιδιώξεις. Πρόσφατα, πάντως, επισήμανε ότι προαπαιτούμενο για την ψήφο του είναι «συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις από τους γείτονές μας για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους διαθέσεων από το Σύνταγμά τους και από τα σχολικά τους βιβλία». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωριστή σημασία θα έχει, ωστόσο, η περίπτωση του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος θέτει ως πρόσθετο και απαράβατο όρο τη μη παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς.

Στη ΔΗΣΥ περιμένουν να δουν την τελική πρόταση για να τοποθετηθούν. Η απόφασή τους θα ληφθεί επί τη βάσει όσων αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των συμφωνηθέντων). Τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τα περιθώρια ελιγμών της διευκολύνει ασφαλώς το γεγονός ότι οι αρνητές της λύσης στο Σκοπιανό και «μακεδονομάχοι» εν γένει δεν είναι βουλευτές της Συμπαράταξης – έστω κι αν βρίσκονται στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη. Αλλωστε δύο από τους συνολικά 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κυβερνητική γραμμή όσον αφορά την ονοματολογία της ΠΓΔΜ. Η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί «σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων και δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό μέσω Ενιαίας Διεθνούς Συνθήκης», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι «οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι οι κανόνες του συνταγματικού δικαίου της ΠΓΔΜ κατοχυρώνουν την Ελλάδα έναντι τυχόν αλυτρωτικών διατυπώσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν προεξοφλεί τη στάση του για το Σκοπιανό, οι άλλοι ωστόσο προεξοφλούν ότι θα καταψηφίσει. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Νίκου Δένδια. Η ΝΔ εκτός από το ονοματολογικό κομμάτι εστιάζει ιδιαίτερα και στο ζήτημα του Συντάγματος, κυρίως στα σημεία που αφορούν τον αλυτρωτισμό και την ταυτότητα των γειτόνων μας.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο όρος Μακεδονία θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Ζητά επίσης να σταματήσουν οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων. Στον Περισσό δεν εμφανίζονται ούτε αρνητικοί ούτε θετικοί, θα τοποθετηθούν όταν δουν συνολικά την πρόταση.

Οι σίγουρες αρνήσεις βρίσκονται πάντως στο στρατόπεδο της Ενωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής. Ο Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει.