Αλλοι αντίκρισαν τα «βομβαρδισμένα» από διαρρήκτες δωμάτια των σπιτιών τους μόλις επέστρεψαν από τις διακοπές του Πάσχα και άλλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τα όπλα, τα μαχαίρια ή τους λοστούς κουκουλοφόρων, οι οποίοι τους απειλούσαν για λίγα χρήματα και κοσμήματα. Μέσα σε τρία 24ωρα (από το Μ. Σάββατο) σημειώθηκαν οκτώ ληστείες-διαρρήξεις μόνο στην Αττική και συγκεκριμένα σε Γλυφάδα, Ασπρόπυργο, Βούλα, Μάνδρα, Φιλοπάππου, Μοσχάτο, Πετρούπολη και στο κέντρο της Αθήνας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Το νέο κύμα επιθέσεων σε βάρος απροστάτευτων πολιτών ακολούθησε τον ξυλοδαρμό 84χρονης από ληστές στη Σαλαμίνα στις αρχές του μήνα αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη που είχε δεχθεί τα πυρά κακοποιών στο σπίτι του στην Κηφισιά και ο οποίος παρέμενε χθες, για δέκατη ημέρα, σε καταστολή στην Εντατική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς του «οι ζωτικές λειτουργίες του υποστηρίζονται επαρκώς».

Χθες τα ξημερώματα τέσσερις κουκουλοφόροι αιφνιδίασαν και λήστεψαν υπό την απειλή Καλάσνικοφ τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Κυζιρίδης ΑΕ στον Ασπρόπυργο ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα οι διαρρήκτες έκαναν άνω-κάτω το διαμέρισμα της οικογένειας της αντιδημάρχου Γλυφάδας Σάσας Πατεράκη. Προχθές το βράδυ στιγμές αγωνίας έζησαν ένας 22χρονος και η συνομήλικη φίλη του που έπεσαν σε ενέδρα πέντε ληστών με μαχαίρια στον λόφο του Φιλοπάππου. Ανήμερα το Πάσχα στο στόχαστρο διαρρηκτών βρέθηκε το σπίτι ηλικιωμένης στη Βούλα, ενώ ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου τον τρόμο βίωσε άλλη γυναίκα στην περιοχή της Μάνδρας, όταν αντίκρισε τους τέσσερις κακοποιούς να την απειλούν με λοστούς ζητώντας να τους δώσει χρήματα και κοσμήματα. Ξημερώματα Κυριακής διαρρήκτες έκλεψαν μετρητά από το σπίτι 52χρονου στην Πετρούπολη, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας 53χρονος έπεσε θύμα επίθεσης από άγνωστο που του άρπαξε το πορτοφόλι στο Μοσχάτο ενώ σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, βράδυ Μ. Σαββάτου, δύο άνδρες επιτέθηκαν σε 30χρονη και με την απειλή όπλου της άρπαξαν την τσάντα.

«Αυτές οι καταστάσεις θα γιγαντωθούν όσο η αστυνομία προχωρεί σε περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και ταυτόχρονα δεν κάνει προσλήψεις. Δεν το φωνάζουμε τώρα, το λέμε εδώ και χρόνια: αν θέλεις να έχεις ασφάλεια πρέπει να διαθέσεις χρήματα» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος και τονίζει: «Η μη ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού είναι ένας ακόμη σύμμαχος για την ανασφάλεια».

Από την πλευρά τους και οι αστυνομικοί της Νοτιοανατολικής Αττικής εξέφρασαν προ λίγων ημερών τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης και Μαρίνος Κακαβάς με έγγραφό τους προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η τελευταία έξαρση της εγκληματικότητας στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής είναι σίγουρο ότι οφείλεται στην έλλειψη αστυνομικής δύναμης (…). Εβδομήντα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και 25 της Διεύθυνσης Αστυνομίας εκτελούν καθημερινά πάγιες υπηρεσίες και μέτρα στο κέντρο της Αθήνας».