Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και απαιτεί νέα και αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οξείδια του αζώτου αλλά και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Αυτό υποστήριξε την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που διεξάγεται σήμερα και αύριο Τετάρτη στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, υπάρχουν τεχνικές λύσεις αλλά αυτές εξαρτώνται από τη θέσπιση πιο φιλόδοξων ευρωπαϊκών προτύπων και στόχων, όπως για παράδειγμα για τις εκπομπές οχημάτων, την προσαρμογή της δοκιμής κύκλου οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες ή την εισαγωγή νέων Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.
Φορολογικές εκπτώσεις
«Τα τεχνικά εργαλεία δεν επαρκούν όμως από μόνα τους. Θα πρέπει να βρεθούν και καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης των απαραίτητων επενδύσεων», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Και συμπλήρωσε: «Αξιολογούμε την εισαγωγή φορολογικών εκπτώσεων για περιβαλλοντικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα θεσπισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για να δοθούν τα αντίστοιχα κίνητρα και να βελτιωθεί η κοινωνική αποδοχή».
Όπως είπε « τα οικονομικά κίνητρα είναι, επίσης,απαραίτητα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου (συμπιεσμένο φυσικό αέριο για απομακρυσμένες περιοχές), για την αντικατάσταση παλαιών πετρελαιοκίνητων και ρυπογόνων οχημάτων, όπως τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα ταξί, καθώς και για την ηλεκτροκίνηση».
Κατά τον Σωκράτη Φάμελλο, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μετριασμό της κλιματικης αλλαγής, καθώς όπως είπε , υπάρχει μεγάλη συνέργεια μεταξύ των επιμέρους μέτρων ( ηλεκτροκίνηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οίκο-αποδοτικότητα κτιρίων, απεξάρτηση του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα, κ.α).
«Οι συνέργειες αυτές πρέπει να είναι η βάση της προσπάθειας μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί: για παράδειγμα, προωθούμε την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, που έχουν μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα και σημαντικές αέριες εκπομπές, με εναλλακτικά καύσιμα, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενδέχεται να υπάρξει υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα από την εκτεταμένη χρήση βιομάζας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο, όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ελλάδα έχει σκοπό να εξετάσει όλα τα θέματα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, και επεσήμανε, πως το ίδιο πρέπει να γίνει για την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.