Τα ακριβή κίνητρα παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Αλλά η ζημιά έγινε και είναι πολλαπλή. Καταρχήν οι τρεις νεκροί, μεταξύ αυτών και ο δράστης της επίθεσης, οδηγός του βαν που το περασμένο Σάββατο έπεσε με το αυτοκίνητο πάνω στους θαμώνες του παραδοσιακού καφέ – εστιατορίου Κίπενκερλ στο ιστορικό κέντρο του Μίνστερ. «Είναι αδιευκρίνιστο ακόμα γιατί ο δράστης οδήγησε το αυτοκίνητο στο ανθρώπινο πλήθος» έλεγε χθες ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ.

Αποκλείονται πάντως τα πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, ο 48χρονος Γερμανός Γενς Ρ., ήταν ψυχικά ασθενής και αυτοκτόνησε μέσα στο αυτοκίνητο. Αγνωστο είναι πού βρήκε το πιστόλι, ο ίδιος δεν διέθετε άδεια οπλοκατοχής. Στην πορεία του αυτοκινήτου σκότωσε έναν 65χρονο άντρα και μια 51χρονη γυναίκα, ενώ τραυμάτισε άλλα 25 άτομα, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία είχε αναζητήσει, ανεπιτυχώς, στο πρόσφατο παρελθόν τον δράστη, καθώς είχε ενδείξεις ότι σχεδιάζει αυτοκτονία, δεν είχε όμως καμία ένδειξη ότι σκόπευε να βλάψει άλλα άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, στην Κοινωνική – Ψυχιατρική Υπηρεσία του Μίνστερ υπάρχει φάκελος ασθενούς για τον δράστη, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη από πτώση σε σκάλα και κατηγορούσε γιατρούς και άλλες υπηρεσίες για τα επαγγελματικά προβλήματα που έκτοτε αντιμετώπισε.

«Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, τώρα τα πράγματα γίνονται περίπλοκα», είπε ο αρμόδιος υπουργός Ρόιλ κάνοντας έκκληση για υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση το Σαββατοκύριακο και για την ψυχολογική υποστήριξη των υπόλοιπων θαμώνων. «Φανταστείτε να κάθεστε στο τραπέζι και δίπλα σας να σκάει ένα αυτοκίνητο. Και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται φροντίδα», σημείωσε ο Ρόιλ.

Η επίθεση του Μίνστερ, μολονότι δεν είχε πολιτικά κίνητρα, πήρε αμέσως πολιτική διάσταση. Ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διαπίστωσε χθες ότι στη Γερμανία υπάρχει μια «τεταμένη» κατάσταση στην ασφάλεια, που σημαίνει ότι «ανά πάσα στιγμή πρέπει να υπολογίζουμε σε μια επίθεση». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι σωστό να παραμένουν οι Αρχές ασφαλείας σε επιφυλακή και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και ο αποκλεισμός κεντρικών δρόμων ή χώρων συγκέντρωσης με εμπόδια από μπετόν ή βυθιζόμενες μεταλλικές κολόνες.

Αλλά 100% προστασία δεν υπάρχει. «Οι αυστηρότεροι νόμοι και τα καλύτερα μέτρα δεν μπορούν να παράσχουν πλήρη προστασία, όταν μεμονωμένοι τρελοί επιτίθενται με απλά μέσα στον κόσμο», σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης, ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Μπούρκχαρντ Λίσκα.

Δεν έλειψε και η πολιτική εργαλειοποίηση της επίθεσης του Μίνστερ. Η βουλευτής του ακροδεξιού ΑfD Μπέατριξ φον Στoρχ, παραπέμποντας στη φράση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό «θα τα καταφέρουμε», επιχείρησε να φορτώσει στους πρόσφυγες την επίθεση χαρακτηρίζοντας τον δράστη «μιμητή της ισλαμικής τρομοκρατίας». Ολα τα κόμματα καταδίκασαν ως ανεπίτρεπτο τον συσχετισμό της Στορχ, η οποία είναι γνωστή και από άλλες «εκτροπές» και στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης είχε ζητήσει να πυροβολούνται στα γερμανικά σύνορα.

Οι Αρχές ασφαλείας του Μίνστερ έχουν μπροστά τους την επόμενη πρόκληση. Σε έναν μήνα διοργανώνεται στην πόλη η Ημέρα των Καθολικών και αναμένεται να συρρεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες για τις περίπου 1.000 εκδηλώσεις στο πενθήμερο 9-13 Μαΐου.

Στο Βερολίνο αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι οι συλληφθέντες με την υπόνοια ότι σχεδίαζαν επίθεση στον Ημιμαραθώνιο. Επρόκειτο για έξι νεαρούς 18-21 ετών οι οποίοι βρίσκονταν στο περιβάλλον του ισλαμιστή Αμρι που είχε κάνει την επίθεση με το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016. Από τις έρευνες που έκανε η αστυνομία στα σπίτια των υπόπτων δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία ούτε σχέδια επίθεσης κατά τη διάρκεια του Ημιμαραθωνίου, στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 35.000 άτομα.