Στενό κοστούμι με επτά αυστηρούς όρους για τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια, τα πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις ράβουν οι δανειστές για την Ελλάδα με αντάλλαγμα τις ελαφρύνσεις στο χρέος. Η κυβέρνηση αφού εγκλωβίστηκε πρώτα στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», μετά στην αποχή από την προληπτική γραμμή στήριξης, άρχισε να μιλάει τώρα για πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης από τους δανειστές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που αναμένεται να είναι προπομπός εξελίξεων για το ελληνικό χρέος, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές αφορούν ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance). «Συζητώντας για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, είναι προφανές ότι μερικές χώρες μας εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποιους όρους» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέροντας ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί ούτε πώς θα τηρούνται οι όροι ούτε πόσο αυστηροί θα είναι.
«Μέχρι τώρα, το βασικό που συζητείται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», σημείωσε, για να προσθέσει ότι κορμός του προγράμματος θα είναι τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί ότι το «ολιστικό» σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης θα είχε παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν λάβει ένα προσχέδιο, ενώ όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές «θα χρειαστεί διαπραγμάτευση».
Ορισμένα από τα μέτρα τα οποία θέλει να εντάξει η κυβέρνηση σε αυτό βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών και αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο έντονης συζήτησης, όπως οι αλλαγές σε εργασιακά, μισθολογικά και συντάξεις.