Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πλεονάσματα στο ακέφαλο –εδώ και έναν μήνα –Υπερταμείο. Για το 2017 το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν υπολογίζονται υπερτριπλάσιες οφειλές του Ταμείου για απλήρωτες συντάξεις, μερίσματα και αναδρομικά παράνομων κρατήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Οι οφειλές του ΕΦΚΑ σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν:

1. Πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές. Η αναμονή για συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση φθάνει και τα τέσσερα χρόνια!

2. Περισσότερα από 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερίσματα.

3. Τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις. Αφορά περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ το 2011) κυρίως των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ. Υπέστησαν κλιμακωτές περικοπές 3% έως 10% βάσει του Νόμου 3986/2011 λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Ωστόσο, λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου, οι επικουρικές συντάξεις έπεσαν σε επίπεδο τέτοιο που είτε δεν έπρεπε να επιβάλλονται πλέον αυτές οι εισφορές είτε να είναι χαμηλότερες. Αντ’ αυτού, συνεχίζονται έως σήμερα.

4. Την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις –με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ –μέχρι 1/6/2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1/6/2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις. Οι παράνομες μειώσεις εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων συνίστανται στο γεγονός ότι τα Ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν. 4093/2012 και Ν. 3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά. Δηλαδή, στα ποσά πριν από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μεικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, επιβάλλεται ψαλίδι σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβανόταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές. Υπολογίζεται πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν –για 21 μήνες μέχρι σήμερα –εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των Ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ.

5. Την επιστροφή των εισφορών υγείας, αλλά και τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές.

6. Την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από 1/7/2015 έως 12/5/2016.

Τονίζεται ότι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε πρόσφατα ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Το μαρτύριο. Πάντως το μαρτύριο με τις εκκρεμείς συντάξεις δεν έχει τέλος. Ηδη με προσωρινή σύνταξη 345 ευρώ τον μήνα καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι – θύματα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. Σε περιπτώσεις εντασσόμενων Ταμείων στον ΕΦΚΑ, δύο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Ετσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής!

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης εκτιμά ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι 85.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Yπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι «η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης», ενώ εξήγγειλαν ότι «έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες». Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.
ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο ΕΦΚΑ είναι ασφαλής»

Διαβεβαιώσεις ότι «ο ΕΦΚΑ δεν είναι στον αέρα» παρείχε ουφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και ΑλληλεγγύηςΤάσος Πετρόπουλος. «ΟΕΦΚΑ είναι ασφαλής και τίποτα δεν με ανησυχεί» αναφέρει.Σε χθεσινή δήλωσή του στοΠρώτο Πρόγραμμα ανέφερε:«Δεν πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας παραβιάζει την πάγια νομολογία του να μην υπεισέρχεται σε θέματα οργάνωσης του κράτους, δεν πιστεύω ότι το ΣτΕ παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση για την προστασία των συντάξεων, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να μας πει από πού θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων». Για να προσθέσει: «H απόφαση ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ» τονίζει ο Τάσος Πετρόπουλος και προσθέτει ότι «ο ΕΦΚΑ είναι ασφαλής. Οι αποδόσεις και οι επιδόσεις είναι εκείνες που ενισχύουν τη βιωσιμότητά του και την ανάπτυξή του. Δεν υπάρχει τίποτα που να με ανησυχεί. Απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω καν την απόφαση».