Με συγκεκριμένα μέτρα που στοχεύουν στην προσέλκυση επενδυτών προϊδέασε για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) Γι Γκανγκ. Την ίδια στιγμή η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του παγκόσμιου συστήματος εμπορικών συναλλαγών, διαπιστώνοντας την ένταση των μέτρων προστατευτισμού. Ειδικότερα, ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Μποάο Φόρουμ της Ασίας, μία ημέρα μετά τις αντίστοιχες δεσμεύσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, προχώρησε στην παράθεση στοχευμένων πρωτοβουλιών που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αφού διαβεβαίωσε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται ισότιμα τις εγχώριες, ανήγγειλε ότι θα αυξηθεί στο 51% το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα μπορούν να έχουν πολυεθνικές σε τίτλους, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, παράγωγα μελλοντικής εκπλήρωσης και σε ασφαλιστικές του κλάδου ζωής. Τις συγκεκριμένες εξελίξεις προσδιόρισε χρονικά σε διάστημα λίγων μηνών.
Ο ίδιος επίσης επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θέλει μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος των χρηματιστηριακών του αγορών με εκείνες του Λονδίνου.
Ο διοικητής της PBOC υποστήριξε ότι ορισμένα από τα μέτρα διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων θα εφαρμοστούν έως τον Ιούνιο. Αν και σύμφωνα με το Reuters οι ανακοινώσεις έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν, το χρονοδιάγραμμα που αναγγέλθηκε ήταν για πρώτη φορά. Πριν από έναν χρόνο είχε εξαγγελθεί η δυνατότητα ξένων εταιρειών να επενδύουν σε εταιρείες πίστης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και χρηματοδότησης αυτοκινήτων και καταναλωτών.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΔΝΤ. Παράλληλα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος, το οποίο βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη φτώχεια. «Αυτό το σύστημα κανόνων και κοινής ευθύνης κινδυνεύει να διαλυθεί», είπε η ισχυρή γυναίκα του Ταμείου και αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις του παγκόσμιου εμπορίου σημείωσε πως η κατάρρευση «θα ήταν μία ασυγχώρητη, αποτυχημένη συλλογική πολιτική».
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν τον προστατευτισμό», συνέστησε, εξηγώντας ότι «οι περιορισμοί στις εισαγωγές πλήττουν όλο και περισσότερο τους φτωχότερους καταναλωτές». Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι οι χώρες είχαν την ευθύνη να βελτιώσουν το εμπορικό σύστημα εξετάζοντας τις δικές τους πρακτικές. «Η ομοβροντία Τραμπ έναντι της Κίνας βασίστηκε σε ισχυρισμούς περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και άλλων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από την πλευρά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο –και ο πρόεδρος δεν κάνει λάθος», είπε και τόνισε: «Η Κίνα είναι πασίγνωστη για την κλοπή IP με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι επενδυτές και κατασκευαστές να έχουν επιπτώσεις από περιοριστικές και διακριτικές πολιτικές».
«Οι κρίσιμες βελτιώσεις», όπως επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ, «πρέπει να περιλαμβάνουν την καλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση των στρεβλώσεων των πολιτικών που ευνοούν τις κρατικές επιχειρήσεις».