Θερμότερος από τον μέσο όροτης περιόδου 1981-2010 ήταν ο φετινός Μάρτιος στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο, με αποτέλεσμα ο μήνας να μείνει στην Ιστορία ωςο δεύτερος πιο κρύος Μάρτιος από το 2000. Ψυχρότερος ήταν εκείνος του 2013.
Οπως προκύπτει από τα στοιχείατης υπηρεσίαςγια την κλιματική αλλαγή του προγράμματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αποκλίσεις ήταν έντονες: στην Ελλάδα οι μέσες τιμές ήταν υψηλότερες έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, ενώ σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης κατεγράφησαν μέσες τιμές χαμηλότερες έως και κατά έξι βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το συνηθισμένο. Αντίστοιχη εικόνα είχε παρατηρηθεί και τον Φεβρουάριο.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. «Οταν στις αρχές Μαρτίου είχε σημειωθεί στην Ευρώπη ένα μεγάλο κύμα κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια, στην Ελλάδα είχαμε υψηλές τιμές. Φέτος είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, με αρκετούς νοτιάδες, επεισόδια μεταφοράς σκόνης πολύ νωρίς, δηλαδή μέσα στον χειμώνα. Αντιθέτως, οι χάρτες των βροχοπτώσεων δείχνουν ότι στη χώρα μας σημειώθηκαν αρκετές βροχές –όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στην Ιβηρική -, με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτό το δίπολο, εξηγεί, είναι σε μεγάλο βαθμό συνηθισμένο. Φέτος, όμως, είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις. «Επειδή ο καιρός εξελίσσεται με κυματική μορφή, όταν έχουμε ψυχρές εισβολές στην Ανατολική Ευρώπη, έχουμε θερμότερες εισβολές στη Δυτική Ευρώπη και ανάποδα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, όμως, η έντονη διαβάθμιση των βροχοπτώσεων που παρατηρείται στο εσωτερικό της Ελλάδας, παρά τη μικρή της έκταση. Στον χάρτη αποτυπώνεται καθαρά κάτι που ούτως ή άλλως γνωρίζουμε: μια επίδραση βροχοφόρων συστημάτων μέχρι τη μέση της χώρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς το νοτιότερο τμήμα της επηρεάζεται από το κλίμα της Αφρικής και το βορειότερο από αυτό της Ευρώπης, και συγκεκριμένα από συστήματα που έρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Βαλκάνια».