Στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη σήμερα το απόγευμα θα παιχτεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η τελευταία πράξη των οργανωτικών του νέου φορέα. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για τις καίριες θέσεις του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου στα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και η σύσταση της Εκτελεστικής Γραμματείας που, μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο, αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο κύρια όργανα αποφάσεων στο Κίνημα Αλλαγής. Οι τελικές αποφάσεις θα επικυρωθούν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει οριστεί για την προσεχή Κυριακή.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ. Η επιλογή του γραμματέα έχει ίσως αποτελέσει το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών στο ευρύτερο κεντροαριστερό στρατόπεδο –κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την τελική απόφαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό στο μυαλό της. Οπως όλα δείχνουν, το πρόσωπο που προκρίνει ανήκει στη νεότερη γενιά, δεν έχει δείξει συγκρουσιακές τάσεις και θα έχει την κύρια ευθύνη του οργανωτικού σχεδιασμού, με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα εκλογική βάση σε όλη την Ελλάδα. Για τον εκπρόσωπο Τύπου τα πράγματα έχουν λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις σχετικά με την «πράσινη προέλευση» των στελεχών που θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, τον επικοινωνιακό κορμό του νέου φορέα.
Ο σχεδιασμός, βέβαια, δεν σταματά εκεί, καθώς σημείο συζήτησης θα αποτελέσει και η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία αναμένεται να στελεχωθεί τόσο από τις γνωστές προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου όσο και από τη νέα γενιά, με σκοπό την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού. Ως προς τη δομή του κόμματος, φαίνεται πως η ηγεσία προσανατολίζεται στη δημιουργία κοινών γραμματειών, στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη από όλους τους σχηματισμούς που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Σε αυτές θα φανεί η πολυφωνία του νέου φορέα, καθώς οι υπεύθυνοι κάθε γραμματείας δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από τον πασοκικό χώρο –για την επικοινωνία, για παράδειγμα, προσανατολίζονται σε στέλεχος του Ποταμιού.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. Η συζήτηση, ωστόσο, θα έχει και πολιτικό χαρακτήρα, με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να έχουν ήδη στην ατζέντα τους το Μακεδονικό, για το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο τραπέζι θα τεθούν τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις όσο και η στάση που θα κρατήσουν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, σε περίπτωση που το θέμα φτάσει στη Βουλή. Το Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρει θέση και για την ελληνοτουρκική ένταση, για την οποία ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε πως «η κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα και ενιαία φωνή να αντιμετωπίσει».
ΟΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει συζήτηση και για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, που τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει διαστάσεις δημόσιου φλερτ τόσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ όσο και από πλευράς ΝΔ. Με τη διατήρηση της αυτονομίας του χώρου να θεωρείται πλέον πάγια θέση, το Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι βάση συζήτησης για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία αποτελούν οι προγραμματικές συμφωνίες –και αυτό δεν αλλάζει, από τη στιγμή που ο νέος φορέας διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό το κλίμα ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «(η ΝΔ) θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της προοπτικής της εξουσίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με “αριστερό” πρόσημο, το ίδιο κάνει, με “δεξιό” τώρα ο κ. Μητσοτάκης».