Το σημερινό μενού στο δείπνο του EuroWorking Group θα είναι πλούσιο με έντονη ελληνική γεύση. Το κυρίως πιάτο της σημερινής συνεδρίασης θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα: τα μέτρα για το χρέος, η εποπτεία, οι δεσμεύεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα δένουν για πολλά χρόνια την Αθήνα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, αλλά κυρίως η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα καθίσει για πρώτη φορά σήμερα στο τραπέζι του EWG με τον νέο γερμανό ομόλογό του, δεν αναμένεται να έχει ένα ήρεμο βράδυ. Οι εκκρεμότητες που έχει η ελληνική πλευρά είναι πολλές και σημαντικές, με βασικότερες τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Από τα 88 έχουν ολοκληρωθεί τα 12, με τους δανειστές να έχουν ήδη δείξει τις πρώτες κίτρινες κάρτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις οι οποίες διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες μέσω του γερμανικού Τύπου ήρθαν να υπενθυμίσουν την απροθυμία των θεσμών να δώσουν βαθιά ανάσα στην Ελλάδα. Ο ESM, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά του ελληνικού χρέους, φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%. Η Γαλλία από την πλευρά της έχει κατεβάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση η οποία ισοδυναμεί με ελάφρυνση χρέους 18 δισ. ευρώ. Με ανάπτυξη κάτω από το 2,8% η Ελλάδα θα σταματά να αποπληρώνει δάνεια, με ανάπτυξη μεταξύ 3,4% και 2,8% θα πληρώνει λιγότερα, με ανάπτυξη πάνω από 3,5% (πάντα σε ονομαστικούς όρους) θα πληρώνει κανονικά, ενώ παράλληλα θα τρέχουν μέτρα επέκτασης των ωριμάσεων και της περιόδου χάριτος.
Συνάντηση Τσακαλώτου με Σολτς. Με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν θεωρείται πιθανή μια συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς.
Σε κάθε περίπτωση, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου θα αποτελέσει προπομπό των εξελίξεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να υπάρξει σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ (με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, όπως επίσης και της Κομισιόν), σε μια προσπάθεια να σημειωθεί μια πρώτη σύγκλιση απόψεων των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα κάνει ντεμπούτο στην Ουάσιγκτον και όλοι αναμένουν τις τοποθετήσεις του για το ελληνικό ζήτημα.
Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group είναι πιθανόν να βρεθεί και το μεγάλο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, το οποίο, αν και δεν έχει ακόμη ανοίξει δημοσίως, παρασκηνιακά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει.
Η Αθήνα έχει υποβάλει στους θεσμούς ένα προσχέδιο του «ολιστικού», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, αναπτυξιακού σχεδίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες από τους δανειστές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το Εργασιακό (κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις) και το Φορολογικό (ελαφρύνσεις). Στα μέτρα αυτά οι δανειστές βλέπουν εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα που είναι αντίθετες με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης ζητούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
Επισήμως, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να υποβάλει το σχέδιο στο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου, αφού προηγουμένως ακούσει τις παρατηρήσεις των θεσμών. Πρόκειται για ένα κείμενο περίπου 50 σελίδων που θα συνοδεύεται με χρονοδιάγραμμα για τις δράσεις των επόμενων ετών.
Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα μπει στην τελική ευθεία με την επιστροφή στην Αθήνα του κουαρτέτου, που αναμένεται στις 7 ή –το πιθανότερο –στις 14 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δείχνει μάλλον δύσκολος και μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου, ενώ η συνολική συμφωνία τοποθετείται πλέον στον Ιούλιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, για να προσθέσει ότι το βασικό θέμα της συζήτησης με τους θεσμούς επικεντρώνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο «φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απριλίου».
Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του προγράμματος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά.