Στον αέρα τινάζεται το μεγάλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τουλάχιστον στην πτυχή που αφορούσε την πρόσληψη 23 υπαλλήλων επί Αδωνη Γεωργιάδη και η οποία ήταν ώριμη για άσκηση ποινικών διώξεων. Ο βασικός μάρτυρας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, τη Μεγάλη Πέμπτη (5 Απριλίου), με ένορκη κατάθεση στη συμβολαιογράφο Ε.Μ., αναίρεσε την αρχική του κατάθεση, καταγγέλλοντας ότι ήταν προϊόν πίεσης και εκφοβισμού από τις δύο ειδικές επιθεωρήτριες «στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης»!
«Θα μας πεις τώρα ένα “ναι” ή ένα “όχι” χωρίς πολλά πολλά», δήλωσε ο Σταμάτης Παρίσσης, υπεύθυνος του γραφείου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι του έλεγαν πιεστικά οι δύο επιθεωρήτριες (τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»).
Τι ήταν αυτό που προσπαθούσαν με τόσο ζήλο να αποσπάσουν οι επιθεωρήτριες από τον Σταμάτη Παρίσση; Σύμφωνα με την αφήγησή του, τον Μάρτιο του 2018, οι δύο κυρίες μαζί με έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν στο γραφείο του και ζήτησαν να τους παράσχει άμεση πρόσβαση στα κοινόχρηστα ηλεκτρονικά αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Στις 2 Απριλίου, του επιδόθηκε κλήση για ένορκη κατάθεση ενώπιον των ειδικών επιθεωρητών «επί του ειδικού αντικειμένου “διερεύνηση θεμάτων που αφορούν την πρόσληψη υπαλλήλων από το ΚΕΕΛΠΝΟ”». Ο Παρίσσης προσήλθε, παρότι δεν ανήκε στις αρμοδιότητές του η πρόσληψη υπαλλήλων. Δεν του γεννήθηκαν απορίες τότε, επειδή «την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 8.48 μ.μ. δέχθηκα κλήση στο κινητό μου τηλέφωνο από την ειδική επιθεωρήτρια Φ.Ν., η οποία με ενημέρωσε ότι θα κληθώ για κατάθεση όλως τυπικώς» για τα ηλεκτρονικά κοινόχρηστα αρχεία που δεσμεύτηκαν.
Οι δύο επιθεωρήτριες, όμως, στις 4 Απριλίου που δόθηκε η κατάθεση, «έθεσαν αίφνης υπόψη μου δύο συγκεκριμένα παλαιά έγγραφα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ετών 2013 – 2014» σχετικά με την ανανέωση του μητρώου συνεργατών. Ο Σταμάτης Παρίσσης αιφνιδιάστηκε και δεν είχε τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή να ψάξει τα αρχεία του για να δει αν τα ανήρτησε εκείνος στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως τον ρωτούσαν «αφόρητα πιεστικά».
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής μου οι ειδικοί επιθεωρητές διαρκώς με διέκοπταν και μου έλεγαν έντονα υπό τη μορφή επίπληξης ότι “δεν μας ενδιαφέρουν αυτά”, “δεν είναι αυτή η ερώτησή μας και επομένως δεν δεχόμαστε να καταγράψουμε αυτά που μας λες ως απάντηση”, “θα μας πεις τώρα ένα «ναι» ή ένα «όχι» χωρίς πολλά πολλά” κ.λπ. Η ανωτέρω στάση των ειδικών επιθεωρητών, η οποία ήταν διαρκής, παρατεταμένη και άκαμπτη, κυριολεκτικά με τρόμαξε επί προσωπικού, με εξουθένωσε απολύτως και το μόνο που ένιωθα εν τέλει ήταν φόβος, τάση παράδοσης σε αυτά που μου ζητούσαν οι ειδικοί επιθεωρητές, καθώς και έντονη τάση άμεσης φυγής από τον χώρο. Ετσι, εν τέλει υπέγραψα ό,τι οι ειδικοί επιθεωρητές συνέταξαν και έφυγα σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση».
Τις αμέσως επόμενες ώρες, «έχοντας σε κάποιο βαθμό ηρεμήσει και νιώθοντας την υποχρέωση κατάθεσης της αλήθειας», ο Παρίσσης έψαξε στο αρχείο του τα στοιχεία που του ζητούσαν. Βρήκε λοιπόν ότι τα δύο έγγραφα του τα είχε δώσει προς ανάρτηση η τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού. Η δεύτερη ένορκη κατάθεσή του, η οποία ετέθη υπόψη της Μαρίας Παπασπύρου και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει πλήθος ερωτημάτων. Οι δύο επιθεωρήτριες ενήργησαν από μόνες τους ή έλαβαν εντολές να αποσπάσουν συγκεκριμένες καταθέσεις με κάθε μέσο, ακόμα και με εκβιασμό των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ; Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές και με ποιον στόχο;
Η θέση των δύο επιθεωρητριών είναι πολύ δύσκολη γιατί η ένορκη κατάθεση του Σταμάτη Παρίσση έχει νομικές συνέπειες για αυτές. Την Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι εργαζόμενοι δέχθηκαν πιέσεις και εκφοβισμό από συνεργάτες του Παύλου Πολάκη και της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καταθέσουν ψευδή στοιχεία «για να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες». Αναφέρουν επίσης ότι κατέθεσαν στοιχεία για πρόσφατα σκάνδαλα στη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, οι καταγγελίες τους όμως δεν ερευνώνται και «τα μέλη του κλιμακίου που έχει συστήσει η Γενική Επιθεώρηση συμπεριφέρονται περισσότερο καταχρηστικά ακόμα και από τους μετακλητούς του κ. Πολάκη».
Η Μαρία Παπασπύρου θα πάρει θέση αν εγκρίνει αυτές τις μεθόδους, ιδίως όταν πριν από έναν μήνα δήλωνε ότι «οι επιθεωρητές έψαχναν στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα στα ποντίκια» και ότι «παρά τις απειλές που έχουν εξαπολύσει μεγάλα συμφέροντα, τα αποτελέσματα των ελέγχων σιγά σιγά θα βγουν στη δημοσιότητα». Εξηγήσεις έχει να δώσει και η κυβέρνηση εάν μεθοδεύει με τέτοιο τρόπο διώξεις πολιτικών αντιπάλων της.