Την ώρα που ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, μειώθηκε, στην Ελλάδα καταγράφηκαν αυξημένες κατά 33% οι θαλάσσιες αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση «Desperate Journeys» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία η αύξηση που παρατηρείται τους πρώτους τρεις αυτούς μήνες ξεκίνησε να καταγράφεται από τον περασμένο Μάιο. Οι αφίξεις στη χώρα μας από θαλάσσης από τον Μάιο μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν τις 24.600, την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν ήταν 18.300.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ. Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν είναι οι τρεις βασικές χώρες προέλευσης, καθώς 7 στους 10 πρόσφυγες – μετανάστες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά κατάγονται από αυτές, με έναν μεγάλο αριθμό ανάμεσά τους να αποτελείται από οικογένειες με παιδιά.
«Στη Συρία δεν μπορείς πια να ζήσεις. Κάθε μέρα κοιτάζω τα πρόσωπα των γιων μου και είναι φοβισμένα, τρομοκρατημένα από τις βόμβες. Ακόμη και τώρα, κάθε φορά που ακούμε ήχους, όπως για παράδειγμα αεροπλάνου, αυτά τρομάζουν. Ηταν δύσκολο, αλλά ήξερα ότι έπρεπε ή να φύγω από τη Συρία ή να πεθάνω κατά την προσπάθεια. Θα έκανα τα πάντα για τους γιους μου, να βρω καλύτερη ζωή γι’ αυτούς». Η 40χρονη Φαλάκ, αφού έχασε τον σύζυγο και έναν από τους γιους της κατά τη διάρκεια των συριακών συγκρούσεων, έφτασε στην Ελλάδα με τα άλλα δύο παιδιά της, ηλικίας 5 και 14 ετών, όπου αναζητούσε ιατρική φροντίδα για τον μικρότερο γιο της, ο οποίος τραυματίστηκε από επίθεση πυραύλου που χτύπησε και το σπίτι τους. Αύξηση 50%, όμως, καταγράφηκε και στον αριθμό των αφίξεων από τα χερσαία σύνορα. Το 2017 οι αφίξεις από Τουρκία προς Ελλάδα στον Εβρο έφτασαν τις 5.677, παρόλο που οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν πως παρεμπόδισαν πάνω από 28.400 ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα μέσω της χερσαίας διαδρομής.
ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ. Στην έκθεση της Υπατης Αρμοστείας περιγράφεται και η επικινδυνότητα του ταξιδιού που αναγκάζονται πολλοί να κάνουν. Είναι ενδεικτικό πως μπορεί οι θαλάσσιες αφίξεις στην Ιταλία, κυρίως από τη Λιβύη, να σημείωσαν δραστική μείωση που φτάνει τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 το 74%, το ταξίδι προς τη γείτονα χώρα όμως αποδεικνύεται ότι γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή από τη Λιβύη έχει διπλασιαστεί: από 1 στους 29 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε 1 στους 14 φέτος.
«Τα ταξίδια προς και διά μέσου της Ευρώπης παραμένουν γεμάτα κινδύνους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Ευρώπης της ΥΑ Pascale Moreau. Πιστεύεται ότι πάνω από 3.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη σε σύγκριση με 5.100 το 2016. Αλλοι 501 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τις αρχές του 2018.
Μάλιστα, μέσα στο 2017, τουλάχιστον 75 άνθρωποι –ανάμεσα σε αυτούς και έξι παιδιά –έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των χερσαίων οδών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους διά μέσου της Ευρώπης. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν όταν οι πρόσφυγες – μετανάστες μετακινήθηκαν από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία μέσω των Δυτικών Βαλκανίων ή όταν προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία μέσω των χερσαίων συνόρων.