Μαθαίνω ότι ο Βέρτζιλ Αμπλο (πρόσωπο-κλειδί στον σάλο της μόδας του streetwear που έχει προκαλέσει η σειρά του Off-White) εγκαταστάθηκε από την Αμερική στο Παρίσι για να αναλάβει δράση στη νέα του θέση, με θέα την Παναγία των Παρισίων και την αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής για τις ανδρικές συλλογές του γαλλικού κολοσσού πολυτελείας Louis Vuitton. Και όπως με διαβεβαίωσε ο σχεδιαστής Αγγελος Φρέντζος –ο οποίος συνεργάζεται μαζί του σε συμβουλευτικό επίπεδο για τη δημιουργία των συλλογών Off-White –ο Αμπλο συζητά με τον έλληνα συνεργάτη του με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτή τη δημιουργική αναζήτηση ανανεώνοντας τα ραντεβού τους στους παριζιάνικους δρόμους.
Ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του πλάνητα – flaneur είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να εντοπίσουν το νέο ύφος της μόδας.
Η θεωρία της ψυχανάλυσης των κοσμημάτων
Καθώς οι συνεδρίες με τους διάφορους επιτυχημένους «ψυ» εξακολουθούν να δεσμεύουν τα απογεύματα όλο και περισσότερων γνωστών ονομάτων από τη λίστα των συνήθων υπόπτων σε εγκαίνια και πρεμιέρες, αποφάσισα να ακολουθήσω την τάση, αναζητώντας τις όποιες διευκρινίσεις ψυχαναλυτικών θεωριών σε μία ενδιαφέρουσα διάλεξη για την τέχνη του κοσμήματος.
Ο ιστορικός τέχνης Παντελής Τσάβαλος πρόκειται να κάνει τον επίλογο της επετειακής έκθεσης «Trinity» στον χώρο Eleni Marneri Galerie, με μία παρουσίαση για το κόσμημα και τις απεικονίσεις του στην ιστορία της τέχνης. Στη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης, η γκαλερί της οδού Λεμπέση γιορτάζει τα 30 χρόνια ανάδειξης δημιουργών καλλιτεχνικών κοσμημάτων. Ο ιστορικός με ενημέρωσαν ότι θα κάνει διαχρονικές αναφορές στα κοσμήματα διαφορετικών πολιτισμών, από τον αρχαίο κόσμο (Αίγυπτος, Μινωική και Μυκηναϊκή Περίοδος, Αρχαία Ελλάδα), την Υστερη Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση, τις κουλτούρες της Αφρικής και τους πολιτισμούς της Προκολομβιανής Αμερικής μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική του 19ου και του 20ού αιώνα.
Θα συνδέσει μάλιστα τις κοινωνικές και ιστορικές αναφορές του με συσχετισμούς θρησκειολογικού, σημειολογικού και ψυχαναλυτικού πλαισίου. Επειτα αυτή τη διάλεξη και τη σύνδεση καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με κοσμήματα είναι βέβαιο ότι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια του Αλεξάντερ Καλντέρ ή ένα βραχιόλι της Νίκι Ντε Σεν Φαλ θα μου αφηγούνται μία διαφορετική ιστορία για τον δημιουργό τους.