Οταν ακούς παράγωγο του ονόματος Αχιλλέας, το μυαλό σου πηγαίνει στον τρωικό πόλεμο, στον Μπραντ Πιτ και στο Αχίλλειον της Κέρκυρας. Αν όμως είσαι δρομέας, τότε πάει κατευθείαν στον αχίλλειο τένοντα και μόνο. Και όχι άδικα, αφού είναι ο μεγαλύτερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος και ο συχνότερα τραυματιζόμενος στους δρομείς.
Δρομείς λοιπόν που φοράνε γόβες όλη μέρα, που τρέχουν αρκετά χλμ. αλλά μόνο για παράδειγμα το ΣουΚου, που κάνουν προπονήσεις μόνο στο όρος Γολγοθάς και που δυστυχώς η μητέρα φύση τους έδωσε κοντούς γαστροκνημίους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να τραυματίσουν ή να παρουσιάσουν φλεγμονή στον αχίλλειο. Και φτάνουν λοιπόν στον γιατρό τους παραπονούμενοι ότι πονάνε στην πτέρνα ή ακόμα και στη μεσότητα της γάμπας. Μην αγχώνεστε, όλα φτιάχνουν.
Θα βάλετε τον πάγο σας αρκετές φορές την ημέρα στην περιοχή του πόνου και του τένοντα. Θα πάρετε τα αντιφλεγμονώδη που σας έδωσε ο γιατρός.Θα κόψετε για λίγο τις προπονήσεις και βέβαια θα κάνετε φυσικοθεραπείες για να τρέξετε ξανά σε γήπεδα και δρόμους όσο πιο σύντομα αλλά και πιο υγιής γίνεται. Μπορεί να χρειαστεί να φτιάξετε και ειδικούς πάτους. Και αυτό να το κάνετε, αφού θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο πάτημα και καλύτερη στήριξη του άκρου ποδός.
Και το taping θα βοηθήσει τον αχίλλειο τόσο θεραπευτικά όσο και υποστηρικτικά όταν θα ξεκινήσετε τρέξιμο.
Μη βιαστείτε να κάνετε διατάσεις, δώστε χρόνο στον τένοντα να επουλωθεί και όταν τις ξεκινήσετε ας είναι ήπιες και με το μαλακό. Προσέξτε: όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε μια τενοντίτιδα τόσο πιο γρήγορα θα γίνει καλά. Μην καθυστερήσετε, γιατί μετά θα σας κολλήσει μια ταμπέλα που θα γράφει «χρόνια τενοντίτιδα» και θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να τη θεραπεύσετε.
Τα πράγματα όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα τόσο απλά. Υπάρχει και η περίπτωση της ολικής ρήξης του αχιλλείου. Ναι, είναι αυτό που νομίζετε. Χειρουργεία, νάρθηκες, αποχή από τρέξιμο κ.λπ., κ.λπ. Προτείνω να μη μιλήσουμε για τόσο τραγικά πράγματα. Ας κρατήσω μαζί σας μια πιο ανάλαφρη σχέση. Και εσείς ας προσέχετε λίγο τη συχνότητα του τρεξίματός σας, τις απότομες υψομετρικές και τις γόβες… Μεταξύ μας, στις γόβες συγχωρώ ακόμα και τον τραυματισμό του αχιλλείου.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος