Μετά τη Μεγάλη μας Εβδομάδα, ακολουθεί η μεγάλη εβδομάδα του μπάσκετ: ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα δώσουν τις μάχες τους στα playoffs για να φτάσουν στο Βελιγράδι και να διεκδικήσουν το μεγάλο τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός θα έχει αντίπαλο τη φιλόδοξη λιθουανική Ζαλγκίρις, ο ΠΑΟ τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης. Και οι δύο, κάνοντας τελικά στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας τις ίδιες νίκες και τις ίδιες ήττες, εξασφάλισαν το πλεονέκτημα να δώσουν, αν χρειαστεί, το πέμπτο κρίσιμο παιχνίδι στην έδρα τους. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει έναν αντίπαλο πιο βατό, αφού τερμάτισε τελικά τρίτος, όμως προσοχή: από τη Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους έχει χάσει δυο φορές. Ο ΠΑΟ, που εξασφάλισε την τέταρτη θέση στο νήμα, έχει ολοκληρώσει τη σεζόν καλύτερα: η Ρεάλ δεν τον τρομάζει.
Πορείες
Οι δυο ελληνικές ομάδες έκαναν σπουδαία πράγματα φέτος τον χειμώνα μολονότι ακολούθησαν πορείες ολότελα διαφορετικές. Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς τον ηγέτη του Βασίλη Σπανούλη, ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται ακόμα από τραυματισμούς, έχει κάποιους Αμερικανούς που με τις μεταπτώσεις της απόδοσής τους μπορεί να τρελάνουν τον κόσμο, όμως ήταν από την πρώτη κιόλας αγωνιστική στην πρώτη τετράδα και σε αυτή παρέμεινε χωρίς ποτέ να κινδυνέψει να βρεθεί πέμπτος. Ο ΠΑΟ, από την άλλη, δυσκολεύτηκε στην αρχή αφού είχε κάποια κενά στο ρόστερ του, αλλά η διοίκηση δυνάμωσε την ομάδα μετά τον Ιανουάριο κυρίως με την επιστροφή του Τζέιμς και ο ΠΑΟ χάρη στην εντυπωσιακή δουλειά του Τσάβι Πασκουάλ, που πήρε πολλά από όλους, μοιάζει αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρωλίγκα. Χαρακτηριστικό της παράξενης χρονιάς των δύο είναι ότι τα μεταξύ τους ντέρμπι τα κέρδισε ο φιλοξενούμενος: ο ΠΑΟ πέρασε πρώτος από το ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός σφράγισε την παρουσία του στην τετράδα με μια νίκη στην παράταση στο ΟΑΚΑ.
Κοινό
Τα παιχνίδια των δύο όλο τον χειμώνα τα παρακολούθησε ένα αρκετά μεγάλο και πιστό κοινό. Στο ΟΑΚΑ πολλά βράδια υπήρξε το αδιαχώρητο, αφού οι πικραμένοι από την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟ οπαδοί βλέπουν στην ομάδα του μπάσκετ τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό που ονειρεύονται. Και στο ΣΕΦ όμως ο κόσμος δεν έλειψε: έδειξε μάλιστα και μεγάλη ωριμότητα χειροκροτώντας τον Ολυμπιακό ακόμα και έπειτα από ήττες μεγάλες, όπως μια πρόσφατη από τη μετριότατη φέτος Μπαρτσελόνα. Ο κόσμος αναγνωρίζει στους δυο συλλόγους ότι κατά κάποιον τρόπο ορίζουν τη μοίρα τους: νίκες και ήττες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική τους απόδοση. Αν ο ΠΑΟ είναι καλός, ειδικά στο ΟΑΚΑ, μπορεί να δει κανείς μπασκετικά πάρτι. Αν ο Ολυμπιακός είναι καλός, μπορεί να κερδίσει τη Φενέρ στην Τουρκία και τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Αν οι δυο ελληνικές ομάδες έχουν προβλήματα απόδοσης τα πληρώνουν ακριβά, ακόμα κι αν αντίπαλος είναι η φτωχή πλην όμως τίμια Μπάμπεργκ. Ο κόσμος κατανοεί τις όποιες δυσκολίες τους κι απαιτεί από δαύτους να είναι απλά σοβαροί.
Συνέπεια
Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός και ο μπασκετικός Ολυμπιακός άντεξαν αυτά τα χρόνια της κρίσης να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο: το κάνουν με συνέπεια. Διεθνείς επιτυχίες έχουν και τα τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού στο πόλο και στο βόλεϊ, όμως στα σπορ αυτά χρειάζεται να κάνεις καλή διαχείριση των χρημάτων για να είσαι ανταγωνιστικός και στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό αυτό κυρίως γίνεται. Στο μπάσκετ τα πράγματα είναι κομμάτι διαφορετικά: πρώτα από όλα τα κόστη είναι μεγαλύτερα κι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ, που είχαν συνηθίσει σε πολυτέλειες προ κρίσης, θα μπορούσαν αυτά τα δύσκολα και για τον ελληνικό αθλητισμό χρόνια να έχουν διαλυθεί. Αντεξαν για δυο λόγους. Ο πρώτος, γιατί η κρίση χτύπησε κι άλλες χώρες με παράδοση στο μπάσκετ: χρήματα για αυτό δεν περισσεύουν πολλά ούτε στην Ιταλία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ισπανία, ούτε φυσικά στη Σερβία και στην Κροατία. Οσοι σταθερά ξοδεύουν (οι Ρώσοι και οι Τούρκοι π.χ.) συνήθως πληρώνουν υπεραξίες για Αμερικανούς και δεν έχουν γηγενείς παίκτες: μόνο με μισθοφόρους είναι δύσκολο να κερδίσεις, μολονότι κύπελλα στη συλλογή τους πρόσθεσαν πρόσφατα και η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ –οι πιο πλούσιοι δηλαδή.
Ευκαιρία
Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος, που οι δύο Αιώνιοι κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία διακρίσεων, είναι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός. Οι διοικητικές ηγεσίες των δύο ΚΑΕ έχουν κάκιστες σχέσεις και «ποτέ δεν κάθισαν σε ένα τραπέζι να τα βρουν» –έβαλα τη φράση σε εισαγωγικά γιατί έχω βαρεθεί να την ακούω στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ δεν είναι συνεταίροι: ανταγωνίζονται προσπαθώντας ο ένας να περάσει τον άλλο και το αποτέλεσμα είναι ότι βρίσκονται σταθερά και οι δύο ψηλά. Στο ποδόσφαιρο αντίθετα η στόχευση ήταν πάντα να ρίξεις όσο πιο χαμηλά γίνεται τον πρώτο, ώστε να τον φέρεις στα μέτρα σου. Για αυτό και οι μεν ονειρεύονται ευρωπαϊκές κούπες, ενώ οι άλλοι αγχώνονται με τα προκριματικά του καλοκαιριού…