Μετά τη διπλωματία των εντυπώσεων και το τραγούδι με τον σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάτσιτς, ο Νίκος Κοτζιάς θα καθίσει σήμερα στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση της Οχρίδας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το Σκοπιανό και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε χθες από το Βελιγράδι ότι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος «είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς». Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν αναφέρεται σε «σάπιους συμβιβασμούς, αλλά σε συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», εξηγώντας ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο θα πρέπει να έχουν κέρδη». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αν αυτό γίνει κατανοητό, από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης, τότε «θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Το όνομα. Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σκοπιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρόταση της γειτονικής χώρας περιλαμβάνει το όνομα Upper Macedonia (Ανω Μακεδονία), με γλώσσα τα μακεδονικά, αλλά με αστερίσκο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, και εθνικότητα Ανω Μακεδονίας. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση Ζάεφ, ωστόσο, όπως σημείωναν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, το Ονοματολογικό είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης κι εφόσον έχουν λυθεί άλλα πιο κρίσιμα σημεία, όπως η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η φημολογία γύρω από ένα όνομα είναι έντονη στην ΠΓΔΜ, αντιθέτως το ίδιο είχε συμβεί προ μηνών από τα ίδια ΜΜΕ και με άλλες ονομασίες –με κορυφαίο το Nova Macedonia. «Πώς είναι δυνατό να συζητείται ένα όνομα αν δεν ξέρουμε ότι θα είναι erga omnes; Ή ότι οι γείτονές μας θα κάνουν τελικά αλλαγές στο Σύνταγμά τους; Αυτά είναι τα σημαντικά. Το όνομα στο τέλος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Καλό κλίμα». Ο Νίκος Κοτζιάς έφτασε αργά χθες το απόγευμα στα Σκόπια, όπου αρχικά είχε δείπνο εργασίας με τον σκοπιανό ομόλογό του. Η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί με τον Ντιμιτρόφ είναι και η πιο σημαντική, καθώς θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η ελληνική πλευρά θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. «Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, η οποία δεν θα αφήνει ανοιχτά θέματα ούτε πεδίο συγκρούσεων. Είναι καλό το κλίμα, έχουν γίνει συγκλίσεις και η στιγμή είναι καλή», υποστήριξε χθες (Real FM) ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Υπέρ της λύσης οι Σέρβοι. Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι «το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα». Η Σερβία, πρόσθεσε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ήταν λάθος της χώρας του (ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας) να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε σχετικά με ενδεχόμενη ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, δεδομένου ότι η τριήμερη περιοδεία του ολοκληρώνεται αύριο στην Πρίστινα. Ο έλληνας υπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει διπλωματικό γραφείο αλλά εμπορικό, υπογραμμίζοντας ότι από το 2014 υπάρχει σχετική συμφωνία. «Το εμπορικό αυτό γραφείο όταν θα ανοίξει δεν θα αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσόβου», είπε ο Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου ούτε πρόκειται να το αναγνωρίσουμε».