Μπορεί να χρειάστηκε να παρέλθουν 27 χρόνια, αλλά ο Παναθηναϊκός αντίκρισε και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Βιώνει και από την ανάποδη την αποχή ποδοσφαιριστών. Εν έτει 2018 κηλιδώθηκε η δική του ιστορία, ενώ το 1991 είχε διευκολυνθεί αγωνιστικά, όταν οι επαγγελματίες του Πανιωνίου ενεργοποιούσαν αυτό το μέτρο αντίδρασης για την οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης.

Με τους ερασιτέχνες και προπονητή τον Στέλιο Μπραουδάκη είχε παραταχθεί στο ΟΑΚΑ ο Ιστορικός στις 26 Ιανουαρίου και το Τριφύλλι πέτυχε ευρεία νίκη 6-1 (7′, 37′, 85′ Σαραβάκος, 24′ Αντωνίου, 80′ Φρατζέσκος, 81′ Γεωργακόπουλος).

«Η ΕΠΑΕ μας χρωστάει 15.000.000 δραχμές και 32.000.000 ο ΟΠΑΠ. Αν δεν τα πάρουμε δεν πρόκειται να παρατάξουμε επαγγελματική ομάδα» δήλωνε ο τότε πρόεδρος του Πανιωνίου Κώστας Τσολακάκης. Την προηγούμενη μέρα αδυνατούσε να διαβεβαιώσει τον αρχηγό Χρήστο Κουτρόπουλο ότι θα πληρωθεί άμεσα το ποδοσφαιρικό τμήμα, με συνέπεια οι επαγγελματίες να στυλώσουν τα πόδια και να κληθούν εσπευσμένα οι ερασιτέχνες να φυλάξουν Θερμοπύλες κόντρα σε κοτζάμ Παναθηναϊκό.

Στην αναμέτρηση με το Τριφύλλι παρεμπιπτόντως (γιατί μετά έληξε ο συναγερμός στη Νέα Σμύρνη) καταγράφηκε η πρώτη από τις 244 συμμετοχές του Τάκη Φύσσα στην Α’ Εθνική. Λίγο πριν από τα 18α γενέθλιά του. Υστερα από 27 χρόνια έμελλε να αντικρίσει την ίδια όψη του νομίσματος, έστω και από διαφορετικό πόστο. Τότε ήταν ερασιτέχνης τού Πανιωνίου που έπεσε στα βαθιά λόγω αποχής, τώρα τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Πώς να μη γίνει αυτόματα ο συνειρμός για το ενδεχόμενο νέας επιστράτευσης ειδικών συνθηκών…

Από την επιστράτευση πάντως των νιάτων του 1991 (αγωνίστηκαν 14 έφηβοι των Νεοσμυρνιωτών) επανεμφανίστηκαν στην Α’ Εθνική –πέραν του Φύσσα –άλλοι τέσσερις: Νίκος Παναγιωτάρας (9 συμμετοχές), Γιώργος Καλύβης (9), Κώστας Σώκος (2) και Χρήστος Αγγελής (2). Ο τελευταίος είχε χριστεί σκόρερ (μείωσε σε 6-1), αλλά έπαιξε ξανά στη μεγάλη κατηγορία μόνο στις 2 Ιουνίου 1991 στο 2-2 με τον ΟΦΗ.

Το ρεκόρ

Από μία αποχή ποδοσφαιριστών προήλθε και ένα ιστορικό ρεκόρ. Η νίκη με 11-0 του Ολυμπιακού κόντρα στον Φωστήρα στις 3/3/1974 είναι η πιο ευρεία από καταβολής Α’ Εθνικής (1959-60), ωστόσο στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (από το 1979-80 και μετά) το ρεκόρ πιστώνεται στον Εθνικό με το 10-0 απέναντι στον Ατρόμητο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Μόνο που σε εκείνη την αναμέτρηση οι Περιστεριώτες κατέβηκαν με τους ερασιτέχνες, λόγω αποχής των επαγγελματιών. Κάπως έτσι ο Δημήτρης Σεϊταρίδης (ο πατέρας του Γιούρκα) πέτυχε πενταρέ, ενώ σκόραραν ακόμη οι Κοτίδης (2), Μητρόπουλος, Κουτσιβίτης και Μαυρουδής.

Στα πρόσφατα χρόνια το κεφάλαιο «αποχή ποδοσφαιριστών» εμπλουτίστηκε με ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή, ενώ επανεμφανίστηκε και ο Πανιώνιος (τελευταία φορά το 2013). Αν επεκταθεί κάποιος και στην πολύπαθη δεύτερη κατηγορία το μέτρημα χάνεται…