Σε δύο στρατόπεδα χωρίζει τους δανειστές το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες το αποκαλούμενο Washington Group, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν. Εκεί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Η Γερμανία και οι «σκληρές» χώρες του Βορρά (Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία) βρίσκονται σε κοινή γραμμή. Για μια ακόμη φορά, επιμένουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συνδέεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει πισωγυρίσματα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα και θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην απέναντι όχθη βρίσκονται το ΔΝΤ μαζί με τις χώρες του Νότου, κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν γενναία ρύθμιση του χρέους μεγαλύτερη από αυτήν που αποδέχονται οι χώρες του Βορρά. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι αυτόματος και να μη συνδέεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ούτε να χρειάζεται να τίθεται κάθε φορά υπό αμφισβήτηση.
Το σίγουρο είναι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα και ώς το τέλος του μήνα το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο, καθώς μεσολαβούν δύο κρίσιμα χρονικά ορόσημα. Το ένα είναι στην Ουάσιγκτον στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ από 20 έως 22 Απριλίου και το άλλο στη Σόφια, στις 27 του μήνα, στη συνεδρίαση του Eurogroup.
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη σκιά των δύο γραμμών που έχουν χαραχθεί από τους δανειστές για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τις συζητήσεις να περνούν πλέον σε πολιτικό επίπεδο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει σήμερα το πρώτο τετ α τετ με τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Στο ραντεβού αυτό, ο Σολτς αναμένεται να στείλει στον Τσακαλώτο τα πρώτα μηνύματα για το χρέος, τις δεσμεύσεις, τους αυστηρούς όρους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας. Η σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης γύρω από το ελληνικό ζήτημα και όχι μια απλή συνάντηση γνωριμίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή λιτή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι δύο υπουργοί, που συναντώνται για πρώτη φορά στη γερμανική πρωτεύουσα, έχουν να πουν πολλά δεδομένου ότι ο Σολτς είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στο ελληνικό ζήτημα και κεντρικό πρόσωπο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα για την Ελλάδα. Εξάλλου είναι ο άνθρωπος που θα χαράξει τη γραμμή και για τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών-δορυφόρων του Βερολίνου.
ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Ο νέος σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα εμφανιστεί οπαδός του δόγματος για συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, της εφαρμογής «ρήτρας» μη αναστροφής των προ-ψηφισμένων μέτρων και της αυστηρής εποπτείας. Και όλα αυτά με αντάλλαγμα την όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι στην πρώτη του επαφή με τον Σολτς, ειδικά για το θέμα του χρέους, όπου κατά το παρελθόν Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους για το είδος και τη μορφή της διευθέτησής του. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Βερολίνο, θα συναντηθεί με τον Ολαφ Σολτς στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και το μεσημέρι αμέσως μετά τη συνάντηση θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle από εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση έχει τον χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας», ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι δύο υπουργοί δεν πρόκειται ούτε πριν και ούτε μετά τη συνάντηση να προβούν σε δηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα, η οποία βεβαίως και δεν αναμένεται να είναι «καθαρή» καθώς θα συνοδεύεται από ένα σφικτό πλαίσιο εποπτείας και σκληρών δεσμεύσεων. Οπως άλλωστε παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ένα «μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης».
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ EWG. Αλλωστε, ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από το σημερινό ραντεβού του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις που έγιναν στο χθεσινοβραδινό EuroWorkingGroup, όπου το κλίμα για την Ελλάδα ήταν βαρύ.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης δέχθηκε αυστηρή κριτική από τους ομολόγους του για το ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα, το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο οι εταίροι βλέπουν γκρίζες ζώνες και θεωρούν ότι δεν είναι συμβατό με τις κοινές αποφάσεις και κατευθύνσεις.
Επίσης ζήτησαν να γίνει αγώνας δρόμου προκειμένου σε τεχνικό επίπεδο να κλείσουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα, από τα 88 που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόνο 12 και απομένουν μόλις 70 ημέρες μέχρι την ημερομηνία-ορόσημο της 21ης Ιουνίου, στην οποία θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο Eurogroup. Ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω και η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το Eurogroup του Ιουλίου.
Μέχρι το τέλος του μήνα το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας, αλλά και να καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.
Σήμερα οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ESM και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Αν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα, ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς έχει ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρέπει να κρατήσει ισορροπίες στην κυβέρνηση συνεργασίας –όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές καραδοκούν με «επιθετικές» διαθέσεις έναντι της χώρας μας –θα περιμένει το πράσινο φως από τους θεσμούς πριν συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση.
Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να διαβεβαιώσει σήμερα τον γερμανό ομόλογό του πως όλα θα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, ωστόσο οι πληροφορίες από το χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (Staff Level Agreement) δεν θα επιτευχθεί εντός του Μαΐου και θα οδηγηθούμε αναγκαστικά μέσα στον Ιούνιο.