Κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τους εμπορικούς πολέμους κρούουν οι δύο κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπονομευθεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης εξαιτίας των εμπορικών πολέμων και της ενίσχυσης του ευρώ, την ώρα μάλιστα που η τράπεζα ετοιμάζεται να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει να μελετά σενάρια αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία λόγω του ενδεχομένου λήψης μέτρων ως αντιποίνων από κράτη που θίγονται με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αυξημένες ταρίφες του προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ στην περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου με την εμπλοκή της ΕΕ και της Κίνας, οι απώλειες, λόγω των περιορισμένων εισαγωγών, θα μείωναν κατά 3,5% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Σε σχέση με την ΕΚΤ, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», η τράπεζα ετοιμάζεται να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχοι της βλέπουν διάφορους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των πολιτικών προστατευτισμού και του Brexit.
Στην ΕΚΤ, επίσης, ανησυχούν για την αυξημένη αστάθεια στις αγορές κεφαλαίου και την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ. Μάλιστα στέλεχος της τράπεζας θεωρεί ότι η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος σχετίζεται περισσότερο με την πολιτική της ΕΚΤ παρά με τη βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας στις 7 – 8 Μαρτίου αναφέρουν επίσης ότι οι ζημιές από τους οποιουσδήποτε εμπορικούς πολέμους θα εξαρτηθούν από την κλίμακα των δασμών και των αντιποίνων. Θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την οικονομία κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανησυχίες των στελεχών της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της, στις 20 και 21 Μαρτίου αξιωματούχοι της εξέτασαν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενα αντίποινα και άλλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα πάντα με στελέχη της Fed, η ανησυχία δεν εστιάζεται στις επιπτώσεις στον πληθωρισμό από την αύξηση των τιμών λόγω του περιορισμού των εισαγωγών, αλλά κατά κύριο λόγο στην οικονομία των ΗΠΑ. Οπως σημειώνουν στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι εφάπαξ, ενώ στην οικονομία από το ενδεχόμενο αντιποίνων θα είναι μεγαλύτερες.