ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ κυριαρχούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ τους επόμενους μήνες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει τα χαρτιά του για το πώς και το πότε θα ιδιωτικοποιηθούν με στόχο, όπως αναφέρει, τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων του Δημοσίου.
Ετσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, έρχεται νομοσχέδιο για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. «Ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα εξεταστεί και η βέλτιστη αξιοποίηση του ποσοστού 17% της εταιρείας που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ» επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εναλλακτικού μοντέλου αποκρατικοποίησης.
Σε σχέση με την πώληση του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων, κάνει γνωστό ότι «άμεσα ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή» και προσθέτει ότι ενισχύεται ο ρόλος και η συμμετοχή του Δημοσίου στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις της επιχείρησης με τους εταίρους της στις θυγατρικές της εταιρείες φυσικού αερίου, τη Shell και την Eni.
Επίσης, για πρώτη φορά μιλά για τους εναλλακτικούς τρόπους αποκρατικοποίησης της εταιρείας, φωτογραφίζοντας τον χρόνο διεξαγωγής της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας στις αρχές του καλοκαιριού. Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο Γιώργος Σταθάκης αποκαλύπτει τα μυστικά του σχεδίου της συμφωνίας των μετόχων.
Τέλος, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός μέσα από τη συνέντευξή του αναγνωρίζει μεν τις διαφορές που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνει όμως αισιόδοξος ως προς τη σύγκλιση απόψεων. Επιχειρεί δε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, τονίζοντας τις διατάξεις που διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.