Θα τα πω όλα, είπε, και στο τέλος µόνο που δεν µας ζήτησε να τον λυπηθούµε. Ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ µπορεί να κατέθετε στο Κογκρέσο επί δύο ηµέρες για τη διαρροή προσωπικών δεδοµένων εκατοµµυρίων χρηστών, αλλά ακόµα δεν πήραµε απάντηση για το εάν το Facebook διατηρεί τα δεδοµένα περιήγησης των χρηστών αφότου αποσυνδεθούν. «Και µετά», σχολίασε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις εκατοµµυρίων πολιτών, «αποκαλούν εµένα εγκληµατία».

Την εµπειρία τη δοκιµάσαµε. Χρόνια τώρα. Πολιτικοί κάποιας ηλικίας εναλλάσσονται στην εξουσία λέγοντας ότι φέρνουν καινούργιες ιδέες. Φευ! Είπαµε τα τελευταία χρόνια να δοκιµάσουµε τη σχετική νεότητα. Κι εκεί σκούρα τα βρήκαµε. Ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης έρχεται τώρα µε τα 27 του χρόνια να γίνει ο νεότερος γραµµατέας κοινοβουλευτικού κόµµατος, του Κινήµατος Αλλαγής. Η νιότη δεν αρκεί αλλά δεν έχει µόνο αυτή: έχει πτυχία πολλά, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο µε βαθµό 9,12, δεν καπνίζει, είναι χαλαρός, είναι ευσταλής και δεν µιλάει πολύ. Καλά αρχίζουµε.

Πλησιάζει η 103η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρµενίων. Που ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέει πως ήταν «απόλυτα σωστή πράξη». Ο 70χρονος επικεφαλής του κόµµατος Εθνικιστική Δράση της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, είπε κι άλλα, εξίσου προκλητικά, πρόσφατα, για ξερίζωµα δοντιών, για παππούδες που έπεσαν στη θάλασσα. Ας λέει. Βγάζουν νόηµα όσο και η περίφηµη φράση του το 2009: «Τι είναι το 2009; Ας ξεφορτωθούµε τα δύο µηδενικά. Μας µένει 29. Το άθροισµα 2 και 9 είναι 40, όπως τα χρόνια του κόµµατός µας».

Τη µία γεννάει η Κέιτ, την άλλη παντρεύεται ο Χάρι, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δεν µας έχει αφήσει σε ησυχία. Ο γάµος του δευτερότοκου γιου της λαίδης Νταϊάνα ετοιµάζεται πυρετωδώς κι ένας Ελληνας βρίσκεται στην οµάδα των σεφ που επιµελείται το µενού του γάµου της χρονιάς. Ο Νίκος Κουλούσιας, µε καταγωγή από την Κοζάνη, έχει µαγειρέψει στις κουζίνες όλου του κόσµου και έχει φτιάξει στιφάδο για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίµιρ Πούτιν. Θα χρησιµοποιηθούν ελληνικά προϊόντα στον πριγκιπικό γάµο; «Σίγουρα, κρητικό λάδι».

Οι πρωτιές της είναι πολλές. Η Τάµι Ντάκγουορθ, βετεράνος του πολέµου στο Ιράκ, έγινε πριν από λίγες ηµέρες η πρώτη γυναίκα που απέκτησε παιδί κατά τη θητεία της στην αµερικανική Γερουσία. Η 50χρονη κόρη ενός αµερικανού ναυτικού και µιας Ταϊλανδής, εκπροσωπεί τους Δηµοκρατικούς του Ιλινόις. Η πρώην αντισυνταγµατάρχης έχασε τα πόδια της στον πόλεµο του Ιράκ όταν καταρρίφθηκε το ελικόπτερο Blackhawk στο οποίο επέβαινε. Οι κανόνες της Γερουσίας δεν επιτρέπουν παιδιά στην αίθουσα. Η Ντάκγουορθ είναι αποφασισµένη να πάρει µαζί της τη µικρή Maile Pearl. Με τόσα που έχει επιτύχει, ποιος θα τη σταµατήσει;

Στα 5 του έγινε διάσηµος στη Γιουγκοσλαβία επειδή είχε µάθει µόνος του να γράφει. Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς έγινε πολιτικός, όµως η καρδιά του άλλα θέλει. Δεν είναι µόνο ότι ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών τραγούδησε το «Μη µου θυµώνεις µάτια µου» στον Νίκο Κοτζιά. Είναι που πέρυσι τραγούδησε το «Οσµάν Αγά» στον Ερντογάν και πριν είχε κάνει ντουέτο µε τον ιταλό πρώην υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το «O sole mio». Αχ και να ‘ταν Eurovision τα Βαλκάνια…