Ο τυχοδιώκτης Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε τον φονευθέντα στο προχθεσινό δυστύχημα μετά την πτώση πολεμικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, τον σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργο Μπαλταδώρο, ως επιχείρημα του κενού εθνικιστικού περιεχομένου των λόγων του. Η μέσω Twitter κλάψα του, δήθεν στο όνομα του πατριωτισμού, όπως δήθεν στο όνομα του πατριωτισμού είναι και οι λεονταρισμοί του, λειτούργησε από τον ίδιο ως εργαλείο της εντεινόμενης προσπάθειάς του να σώσει το πολιτικό σαρκίο του.
Ο Καμμένος δρα ερήμην του Πρωθυπουργού του. Ο προϊστάμενός του στην κυβέρνηση Αλέξης Τσίπρας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το εμπόριο εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας του υπουργού Αμυνας. Αλλά άβουλος, δεν τολμά ούτε να τον αποδοκιμάσει δημόσια, μήπως του τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό μαγαζί.
(Παρένθεση: Βολεμένοι και εξίσου άβουλοι στο ίδιο μαγαζί και στις πελατειακές δομές του φαίνεται ότι είναι και πολλοί αριστεροί στο κράτος ή στους προθαλάμους του. Κατ’ αρχάς, ο αναπληρωτής του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο ανανεωτής και ασφαλώς πασιφιστής Φώτης Κουβέλης, που δεν φαίνεται να τον ενοχλεί ο εχθρικός προς τις αξίες του λόγος του υπουργού τον οποίο αναπληρώνει. Πίσω και πλάι στον Κουβέλη, πάντως, στοιχίζονται χιλιάδες πρώην Αγανακτισμένοι συριζαίοι που, πλέον, ζουν το όνειρό τους στο φαιοκόκκινο σύννεφο του εθνικισμού, το οποίο σκέπασε τη δήθεν αντιμνημονιακή κοροϊδία με την οποία κέρδισαν την κοινωνική επιφάνεια που ανέκαθεν διεκδικούσαν).
Διαβάζω ότι την ίδια μέρα που σκοτώθηκε ο σμηναγός και ο Καμμένος τουιτάρισε την ανακοίνωση του θανάτου του, επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα για συλλυπητήρια ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο έλληνας Πρωθυπουργός του έθεσε το θέμα των δυο κρατούμενων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές και, μεταξύ άλλων, «οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν».
Ο έλληνας Πρωθυπουργός μοιάζει να επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που, αν ισχύουν όσα είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται ότι έχει διαπράξει με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς: υπόσχεται εύκολα πράγματα που δεν επιτρέπει να γίνουν το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Τι είδους συνεργασία θα μπορούσε να παράσχει ο έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία; Θα τους εκχωρήσει δικαιώματα και πιθανόν θα τους παράσχει αρωγή ώστε να απαγάγουν, προφανώς παρανόμως, τούρκους πολίτες στην ελληνική επικράτεια; Γιατί υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει; Δεν κατανοεί ότι επιβαρύνει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών;
Μάλλον δεν το κατανοεί.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες διαβάζω με ανησυχία μια προπαγανδιστική εικόνα που προφανώς δόθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και εμφανίζει τον Τσίπρα, μόνο, να κοιτάζει το πέλαγος, κατά τις πασχαλινές διακοπές του στην Τήλο. Στην εφημερίδα όπου δημοσιεύθηκε αναγράφεται ότι εικονίζει τον Πρωθυπουργό σκεπτόμενο.
Αν ήταν όντως σκεπτόμενος ο Αλέξης Τσίπρας θα απέφευγε να κάνει τόσο παιδαριώδη και τόσο οδυνηρά λάθη (και μάλιστα στον τομέα της Εθνικής Αμυνας). Μάλλον δεν σκέπτεται, απλώς ατενίζει. Προφανώς, λοιπόν, η εφημερίδα όπου δημοσιεύθηκε η εικόνα έκανε τυπογραφικό λάθος. Η λεζάντα έπρεπε να λέει: Νεκρή φύση.