Η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη έδωσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια ισχυρή δόση ανανέωσης. Ο 27χρονος προταθείς για τη θέση του γραμματέα, ο οποίος πέρασε το απόγευμά του στη Σεβαστουπόλεως γνωρίζοντας τα στελέχη του Ποταμιού, αποτελεί την πρώτη κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη για ενίσχυση της νέας γενιάς μέσα στον νέο φορέα –και, ίσως για πρώτη φορά, σε θέσεις ευθύνης. Από εκεί και πέρα όμως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είχαν τις δικές τους ενστάσεις για θέματα πολιτικά και οργανωτικά, τα οποία στην παρούσα φάση αφορούσαν δύο άξονες: την ανάθεση των κύριων θέσεων μέσα στο κόμμα σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και το Μακεδονικό. Και στις δύο περιπτώσεις οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, ωστόσο διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Η μεγαλύτερη αντίδραση για τις επιλογές Χριστοδουλάκη (γραμματέας) και Παύλου Χρηστίδη (εκπρόσωπος Τύπου) ήρθε από Το Ποτάμι και αφορούσε περισσότερο τον δεύτερο, παρά τον πρώτο. Το θέμα δεν ήταν προσωπικό –ίσως, μάλιστα, η επιλογή των προσώπων να λειτούργησε και κατευναστικά.
Αυτό που σίγουρα κυριάρχησε ήταν η ανησυχία πως ο νέος φορέας «πασοκοποιείται» περισσότερο απ’ όσο ίσως θα ‘πρεπε, γι’ αυτό και ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε διακριτό ρόλο για στέλεχος του Ποταμιού στον τομέα επικοινωνίας, ενώ εναλλακτικά πρότεινε για εκπρόσωπο Τύπου και πρόσωπο κοινής αποδοχής –η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, εμφανίστηκε αποφασισμένη. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις της πως στόχος είναι η μετάβαση σε μια νέα πολιτική εποχή, η οποία θα αποδειχθεί εμπράκτως και στο άμεσο μέλλον, καθώς οι υπόλοιποι ρόλοι αναμένεται να διαμοιραστούν σε στελέχη απ’ όλους τους σχηματισμούς που συμμετέχουν στον νέο φορέα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έριξε, μάλιστα, στο τραπέζι το θέμα των νέων γραφείων, το οποίο ωστόσο αφέθηκε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν συμπεριλήφθηκε στην κοινή ανακοίνωση –μια απόφαση εντελώς συνειδητή, αφενός γιατί το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση και αφετέρου γιατί η προηγούμενη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεσμεύει ακόμα τους συμμετέχοντες στο Κίνημα Αλλαγής. Η φράση της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, για «κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» για το ονοματολογικό, μετά τη συνάντηση Γεννηματά με τον Νίκο Κοτζιά δημιούργησε νέα δεδομένα πάνω στο θέμα. Χθες και ο Παύλος Χρηστίδης (Σκάι) επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί δημοσίως όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή. «Θέλουμε πάντα να είμαστε μέρος της λύσης. Οταν κι εφόσον φέρει η κυβέρνηση πρόταση στη Βουλή θα τοποθετηθούμε με βάση τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και φυσικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει η Φώφη Γεννηματά δημοσίως το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας εκ νέου στο κάδρο το θέμα της κοινής πρότασης. Από την άλλη, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία, εμφανίζονται αποφασισμένοι να τηρήσουν το πλαίσιο της απόφασης, που κάνει λόγο για στήριξη της λύσης, εφόσον υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις εναντίον των αλυτρωτισμών και αλλαγή Συντάγματος από πλευράς Σκοπίων –ανεξαρτήτως της στάσης των ΑΝΕΛ.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι, πάντως, είναι η αυτόνομη πορεία της παράταξης. Παρά τις μέχρι τώρα φήμες και τα δημόσια φλερτ, τα ανώτατα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι αποφασισμένα να μην ενδώσουν σε πιέσεις –απορρίπτοντας τη συμμετοχή τους σε «μέτωπα», μια φράση που σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη του Βαγγέλη Βενιζέλου, που έκανε λόγο για «μέτωπο δημοκρατίας» εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.