Μετά το ιδρυτικό Συνέδριο, η συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα έχει σάρκα και οστά, αποδεικνύεται ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για τον χώρο και για την ηγεσία του. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα κόμμα απ’ την αρχή, όποιες δυσκολίες κι αν υπάρχουν. Το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε μια περίοδο οργανωτικής αναδιάταξης, με διαφωνίες υπαρκτές ακόμα και σήμερα. Ομως στόχος είναι «ο χώρος να προχωρήσει μπροστά», με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Στην Κεντροαριστερά, ακόμα και τώρα, συμβιώνουν στελέχη που δεν γνωρίζει το ένα το άλλο. Γι’ αυτό, μια από τις κύριες ασχολίες από εδώ και πέρα είναι η δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού που θα αναλάβει τη συγκρότηση τοπικών και νομαρχειακών οργανώσεων, αλλά και μιας επιτροπής ψηφοδελτίων με αποστολή την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία για την εκλογική μάχη.
Οσον αφορά τις πολιτικές επιδιώξεις, ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής αυτονομίας, που όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, «αποτελεί πλέον απόφαση Συνεδρίου». Η έμφαση στους διακριτούς ρόλους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ θα συνεχίσει, σε όλους τους τόνους, ενώ παράλληλα στελέχη όλων των πλευρών δεν φαίνονται διατεθειμένα να πέσουν, το επόμενο διάστημα, σε κυβερνητικές επικοινωνιακές παγίδες που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε «άνοιγμα» για μετεκλογικές συμμαχίες. Αυτό όμως που αναμένεται να γίνει, είναι η εξειδίκευση των δώδεκα σημείων πολιτικής που εξήγγειλε η Γεννηματά στο Συνέδριο και, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, η ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών σε τομείς όπου μπορεί να αναδειχθεί η προοδευτική ατζέντα του Κινήματος.
Η ΝΕΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ. Μετά τη Φώφη Γεννηματά, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου φορέα θα παίξει και ο νέος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμα δείγμα γραφής, περιμένοντας τη θεσμική επικύρωση της θέσης του από την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η εντύπωση που έχει αφήσει, ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτα θετική, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του αύριο. Αναβαθμισμένος όμως φαίνεται πως είναι και ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος θα ενισχυθεί στην προσπάθειά του από μια ισχυρή γραμματεία επικοινωνίας. Πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτήν να την αναλάβει Το Ποτάμι, όμως σ’ αυτή τη φάση όλα δείχνουν πως η Σεβαστουπόλεως μάλλον θα αρνηθεί ευγενικά την πρόταση.
Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία μιας στιβαρής Εκτελεστικής Γραμματείας που, μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο, θα αποτελέσουν στην μεταβατική φάση τα κύρια πολιτικά όργανα του κόμματος. Στόχος είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνεδριάσεις. Συνολικά, η Εκτελεστική Γραμματεία θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα, στα οποία θα συμμετέχουν και πέντε προσωπικότητες του χώρου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Τούντας, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος και ο Νίκος Μπίστης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα πιο γνωστά στελέχη των σχηματισμών που συμμετέχουν στον νέο φορέα, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα είναι επίσης μέσα, όπως επίσης και οι πιο στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Από Το Ποτάμι βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των Γιάννη Μεϊμάρογλου, Δημήτρη Τσιόδρα, Ολυμπίας Αναστασοπούλου και Γιώργου Γκαρή. Μέχρι χθες, υπήρχε ακόμα προβληματισμός στο ηγετικό επιτελείο σχετικά με το αν στο όργανο θα συμμετέχουν κάποιοι εκ των κορυφαίων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εκ θέσεως, στην Εκτελεστική Γραμματεία θα συμμετέχουν οι Χρηστίδης και Χριστοδουλάκης, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί γραμματείς Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μαυρωτάς.
Εκ των πραγμάτων, και λόγω μεγέθους, η Κεντρική Επιτροπή περνά σε δευτερεύοντα ρόλο, ενώ κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου 35 γραμματειών πολιτικής και δράσης, στις οποίες θα ηγούνται στελέχη από όλους τους σχηματισμούς, τα ονόματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα.