Ο κύκλος της εσωκομματικής αναζήτησης ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Βερολίνο μετά την κρίσιμη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του.
Ηδη από σήμερα η τάση των 53+, για την οποία ο Τσακαλώτος αποτελεί σημείο αναφοράς, πραγματοποιεί στην Αθήνα πανελλαδική συγκέντρωση προκειμένου τα μέλη και στελέχη της να διαβουλευτούν πάνω σε δύο άξονες: στην αποτίμηση του τι έχει συμβεί ώς τώρα και πώς έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς στις ανάγκες της διακυβέρνησης, και στο σχέδιο εξόδου από τη δανειακή σύμβαση και την επόμενη ημέρα, που θα ολοκληρώσει στις λεπτομέρειές του –μετά και τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές –ο υπουργός Οικονομικών.
Επιπρόσθετα, η τάση των 53+ θα συζητήσει και τις πρωτοβουλίες «εξωστρέφειας» με προσανατολισμό τη βάση του κόμματος και το «άνοιγμα» της κουβέντας για πολιτικές προς όφελος των αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας.
Φαίνεται όμως ότι την ώρα που η «εσωκομματική αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ συζητά για τις μεταμνημονιακές πολιτικές με «αριστερό» πρόσημο, την ίδια στιγμή το μεταμνημονιακό σχέδιο προκαλεί προβληματισμό και αγωνία για το τι θα περιλαμβάνει και –κατόπιν αυτών –οριζόντιες διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ηδη η ομάδα των 53+ δεν εμφανίζεται ενιαία, καθώς ένα τμήμα της βρίσκεται πολύ κοντά στον Τσακαλώτο (Χαρίτσης, Φωτίου, Αχτσιόγλου, Παπαδόπουλος, Καραγιαννίδης, Καββαδία) αναζητώντας στα δικαιωματικά και κοινωνικά ζητήματα την ταυτότητα της Αριστεράς, ενώ ένα άλλο (Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πέτρος Λάμπρου κ.ά.), όμως μάλλον «μουδιασμένο», παρακολουθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και κατά τη δική τους εκτίμηση ξεπερνούν την εντολή μέσα από τις κάλπες του 2015.
Παράλληλα, άλλα κορυφαία στελέχη που επιλέγουν αυτόνομη πορεία, αλλά συζητούν με τους 53+, εκφράζουν επίσης τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή των μέτρων που υπογράφτηκαν πέρυσι. Αποδίδουν ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και στην ηγεσία και επισημαίνουν σε συνομιλητές τους δύο σημεία:
n Οτι σε πολιτικό επίπεδο «είναι τρελό να βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές με μια “θολή” έξοδο και με σημαία την “αφοσίωση” στα Μνημόνια, την “αριστερή” λιτότητα και τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης θέτει ως στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και την ανακούφιση από τους φόρους». Οπως επισημαίνουν πρόκειται για «συνταγή εκλογικής συντριβής».
n Το δεύτερο ζήτημα που θέτουν τα ίδια στελέχη δεν είναι άλλο από το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». Υποστηρίζουν ότι η ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας και το «σχέδιο Τσακαλώτου» που θα κατατεθεί στους δανειστές στις 27 Απριλίου αποτελούν επί της ουσίας σχέδια των δανειστών για μακροχρόνια δέσμευση στις μνημονιακές πολιτικές μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, που ολοκληρώνεται η σύμβαση. Μάλιστα κάνουν λόγο «μεταμνημονιακά Μνημόνια ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας» και σημειώνουν την απαίτηση να ολοκληρωθούν όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν λήξουν μέσα στο 2018.
Πέραν της οικονομίας, στο πεδίο των πολιτικών επιλογών ο «υπό διαμόρφωση χώρος» (διαπερνά οριζόντια τα στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζεται να παρεμβαίνει ηχηρά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των υπουργών.
Κάτι τέτοιο έγινε χθες, όταν με πρωτοβουλία των Φίλη – Ξυδάκη, συνολικά 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν ερώτηση προς τον Σταύρο Κοντονή, για το δικαίωμα που έχει να παρακολουθεί με «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού τα μαθήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης που έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας μετά τη σχετική άρνηση του Συμβουλίου Φυλακών.
ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ. Την ίδια ώρα είναι πολλά τα στελέχη που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και με αγωνία το κόστος από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Δεν κρύβουν την οργή τους για τη στάση και τη ρητορική Καμμένου στα εθνικά θέματα τις οποίες αποδίδουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι εξαιτίας του πιθανόν θα χαθεί η ευκαιρία για λύση στο Μακεδονικό και επίσης πιθανόν να φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με την Τουρκία.
Προς αυτή την κατεύθυνση όλο και πιο δυνατά θα ανοίξουν τη συζήτηση για κύκλο επαφών με Θεοδωράκη και Φώφη για θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση ή και άλλες προτάσεις. Στόχος πρέπει να είναι η συμπόρευση την επόμενη ημέρα.
Ταυτόχρονα, αναμένουν με αγωνία τον Αλέξη Τσίπρα και το οξύ πολιτικό του ένστικτο –όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν –προκειμένου να ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες που θα τον βγάλουν από το ασφυκτικό πλαίσιο δεσμεύσεων που τείνει να εξελιχθεί σε πλαίσιο πολιτικής αιχμαλωσίας.
Εκτιμούν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς ο Πρωθυπουργός εν πολλοίς βρίσκεται αντιμέτωπος με δικές του κεντρικές επιλογές, πιστεύουν ωστόσο ότι ήδη σχεδιάζει την αντίδρασή του πέρα από τη μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων.