Με σημαία διάφορες υποθέσεις –σκάνδαλα, όπως τα αποκαλεί –θα πορευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Υπό το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» η συγκυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου της για εξουδετέρωση ή σημαντική αποδυνάμωση των πάσης φύσεως αντιπάλων της, πάνω στον καμβά της σκανδαλολογίας.
Επί της ουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να υιοθετούν το δόγμα του κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τζου, «να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος», και γι’ αυτό επιχειρεί την αντεπίθεσή της, δείχνοντας τα δόντια της σε όσους θεωρεί αντιπάλους της.
Παράλληλα, ο στόχος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει σε πλήρη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ σε όλα τα επίπεδα για να ψαλιδίσει την πρωτιά της. Ο κεντρικός άξονας της στρατηγικής Τσίπρα είναι η Δικαιοσύνη –την οποία, κατά την αντιπολίτευση (ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής), «εργαλειοποιεί» –και διάφορες αμαρτωλές υποθέσεις από το παρελθόν, για τις οποίες, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, βαρύνεται ο δικομματισμός.
Ουσιαστικά προτάσσεται η στρατηγική της έντασης, καθώς, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, αυτή τους εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα, κυρίως για να βελτιωθεί η δημοσκοπική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας εκλογικά οφέλη.
Υπό τη σκιά της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία κατέγραψε επιδείνωση των ποσοστών απόκλισης στην ποιότητα διακυβέρνησης και θεσμών της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ το 2016 (από το 40% στο 70%), εκκινεί μια επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» α λα ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι σαφείς και στο πλαίσιο αυτό θα προταχθεί ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του φαύλου πολιτικού και επιχειρηματικού συστήματος, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να κινείται με σημαία ότι εναντιώνεται στο παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δοκιμασμένη συνταγή. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια νέα στρατηγική, αλλά ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του ανασύρουν από το συρτάρι μια δοκιμασμένη συνταγή που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012, όταν από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτασσε το δίλημμα –διχαστικό για αρκετούς –«ή εμείς ή αυτοί».
Κατά καιρούς εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πολιτικών και όχι μόνο αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεωρία «μας πολεμούν οι εχθροί του λαού», ενώ για την αντιπολίτευση ελλοχεύει, με όσα καταγράφουν, ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο.
Ο κίνδυνος. Ομως, όπως παραδέχονται και υπουργοί αλλά και κεντρικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν απολιτικές τάσεις και να αυξηθούν οι τάσεις απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών ή να ενισχυθούν περαιτέρω τα άκρα και εκ δεξιών και εξ αριστερών, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα.
Λόγω της κατάστασης στην οικονομία και κυρίως λόγω της αδυναμίας να γίνουν μέχρι στιγμής διορθωτικές παρεμβάσεις, στην κυβέρνηση αρέσκονται σε επιχείρηση «άρτος και θεάματα» και γι’ αυτό αναμένουν με ενδιαφέρον τις διώξεις που έχουν προαναγγείλει για διάφορες υποθέσεις.
Μεταξύ αυτών αναμένονται διώξεις τραπεζικών στελεχών για δάνεια σε κόμματα και επιχειρήσεις, ενώ διαρρέουν αόριστα και για επικείμενο μπλοκάρισμα λογαριασμών τραπεζιτών και επιχειρηματιών.
Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά σε υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, σε άλλες που έχουν απασχολήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά και των ParadisePapers, Malta Files κ.λπ.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμμένουν στο ότι η συγκυβέρνηση πορεύεται με όχημα τη διάκριση των εξουσιών, δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, αλλά η αντιπολίτευση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα σύρεται σε μια προεκλογική περίοδο έντασης με πόλωση και διχασμό.
Μάλιστα, προς ενίσχυση αυτής της θεωρίας, κεντρικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να αξιοποιεί κατά το δοκούν διάφορες υποθέσεις και να χρησιμοποιεί δικογραφίες πολιτικού ενδιαφέροντος που χειρίζεται η Δικαιοσύνη, με σαφή στόχο να πληγούν οι αντίπαλοί της.
Εξάλλου, η εικόνα να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης πολιτικά στελέχη, είτε πρώτης γραμμής ή μεσαία αλλά με ευθεία σύνδεση με άλλοτε πανίσχυρους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα, κατά την κυβέρνηση, ισχυρό όπλο στην επικοινωνιακή και πολιτική καταιγίδα που ετοιμάζει.
Με αφετηρία τη Novartis. Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η υπόθεση Novartis, στην οποία επενδύουν πολλά από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μάλιστα, δίνουν μεγάλη σημασία στην κίνηση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη να ζητήσει το άνοιγμα δέκα λογαριασμών πολιτικών προσώπων, αλλά και άλλων 28 μη πολιτικών προσώπων. Η δικογραφία θα επιστρέψει εντός των ημερών από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στη Δικαιοσύνη, όπως ήταν εξαρχής αναμενόμενο για τους μυημένους. Και μόνο ότι στη δικογραφία είναι δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι αρκετό στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου στην επιχείρηση που έχει εκκινήσει. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ασκηθεί για ορισμένα πρόσωπα ποινική δίωξη για δωροδοκία, ενώ ήδη αναζητούνται και στοιχεία για πληρωμές και υπερτιμολογήσεις.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η άλλη μεγάλη υπόθεση που έχει κυρίως στο επίκεντρό της τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, στοιχείο που μπλοκάρει και δημιουργεί μείζον θέμα, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλη διάσταση λαμβάνει η υπόθεση μετά την προ ημερών αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», σύμφωνα με την οποία ο βασικός μάρτυρας άλλαξε την αρχική του ομολογία. Σε δεύτερη ένορκη κατάθεσή του τη Μεγάλη Πέμπτη δήλωσε μεταξύ άλλων, για τις δύο επιθεωρήτριες που του πήραν την αρχική ομολογία (αφορά την πρόσληψη 23 υπαλλήλων επί υπουργίας Γεωργιάδη, υπόθεση που ήταν ώριμη για άσκηση ποινικής δίωξης), ότι είπε ψέματα έπειτα από πίεση.
Τα δάνεια των κομμάτων. Μεγάλο βάρος ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα δάνεια των κομμάτων, για τα οποία η έρευνα προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Το ενδεχόμενο διώξεων είναι ανοικτό και για πολιτικά πρόσωπα –κεντρικά στελέχη –που είχαν συνδεθεί με τις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και για στελέχη της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας. Για τα δάνεια των κομμάτων, αναπόφευκτα θα ακουμπήσει και την περίοδο προεδρίας του Κώστα Καραμανλή, προσώπου που είναι «προστατευόμενο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς λόγους, και μένει να φανεί πώς θα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο σκόπελο.
Σε εξέλιξη είναι και τρεις δικογραφίες εις βάρος τραπεζίτη, ενώ στο παρασκήνιο προαναγγέλλονται και διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν σε μεγάλους και μεσαίους ομίλους.
Η Εκκλησία. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης και για «σκάνδαλο» στον χώρο της Εκκλησίας, και μάλιστα στοχοποιείται –στο παρασκήνιο μέχρι στιγμής –ιεράρχης που έχει ενεργό δράση και με θέσεις συντηρητικές και ξεκάθαρες εναντίον της φιλελευθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου λένε ότι εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη με φόντο εκκλησιαστικούς παράγοντες, αυτό δεν είναι ασύνδετο με την επικείμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη συζήτηση η οποία θα ανοίξει για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, που επιθυμεί διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, θα αξιοποιηθεί πλήρως και η εν εξελίξει δίκη της Siemens στο Εφετείο Αθηνών για να ενισχυθεί το επιχείρημα περί της ταύτισης με τη γερμανική εταιρεία και τις μίζες του παλαιού και διεφθαρμένου, κατά το Μαξίμου, πολιτικού συστήματος, με έμφαση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Στο κάδρο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν και οι περίφημες λίστες των Paradise και Panama Papers, των Malta Files κ.ά., με έμφαση στη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, η οποία αναμένεται να στοχοποιηθεί για μία ακόμη φορά.