Να κρατήσει ανοικτούς διαύλους με την Αγκυρα επιδιώκει η κυβέρνηση, επιλέγοντας παράλληλα να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, ειδικά μετά και το τηλεφώνημα του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει συλλυπητήρια για την απώλεια του έλληνα πιλότου στη Σκύρο.
Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, μέσα από την οποία θα μπορούσε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν, μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες να υπάρξει νέα επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, ενώ αναμένεται και επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Σε σχέση με το μοιραίο Μιράζ, στην «υιοθεσία» των ανήλικων παιδιών του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου αποφάσισε να προχωρήσει η Βουλή, αναδεικύοντας έμπρακτα την ευθύνη και το ενδιαφέρον της πολιτείας, όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του πρώην προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Νωρίτερα χθες το πρωί εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος η σορός του άτυχου χειριστή, ο οποίος κηδεύεται σήμερα (στις 2 μ.μ.) στον τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.
Οσον αφορά τις έρευνες, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το ΓΕΑ για τη διερεύνηση του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τα αιτία της συντριβής, ενώ χθες έγιναν οι πρώτες προσπάθειες να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό να ανελκυστεί το αεροσκάφος.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5 ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι το τραγικό συμβάν οφείλεται σε παραίσθηση του αδικοχαμένου χειριστή και σε εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους στο οποίο πετούσαν τη στιγμή της συντριβής στη θάλασσα. «Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Αυτή ήταν η τελευταία τους συνομιλία, όπως την περιέγραψε στους συναδέλφους του, πριν χαθεί η επαφή τους. Ο δεύτερος πιλότος, υποψιαζόμενος την πιθανότητα ατυχήματος, οριζοντίωσε το δικό του αεροσκάφος και άρχισε να παίρνει ύψος, τη στιγμή που βρισκόταν περίπου 160 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
ΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η λέξη «λάθος» είναι σχεδόν απαγορευμένη στις Ενοπλες Δυνάμεις, ειδικά στο προσωπικό και τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τη φύλαξη των συνόρων σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Το τελευταίο διάστημα όμως εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός λάθους είτε από την Τουρκία είτε από την Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ενα εκρηκτικό μείγμα τριών παραγόντων είναι πιθανόν να προκαλέσει μία εσφαλμένη κίνηση εκτιμούν στρατιωτικοί παράγοντες. Πηγές του «Πενταγώνου» ακόμη και μετά το επεισόδιο με τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς της στρατιωτικής φρουράς της Ρω, λόγω της προσέγγισης του τουρκικού ελικοπτέρου, τόνιζαν κατηγορηματικά πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η γραμμή είναι «αποτροπή»» σημείωναν χαρακτηριστικά και πρόσθεταν πως αυτό ακριβώς έγινε στη Ρω και μάλιστα σύμφωνα με τους κανόνες. Ωστόσο, αυτό που δεν λέγεται ανοιχτά –αλλά είναι εμφανές –είναι πως η παρατεινόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών έχει προκαλέσει ψυχολογικό βάρος στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Και είναι άγνωστο πώς μπορεί αυτό να επιδράσει στον τρόπο αντίδρασής τους σε ένα απρόβλεπτο επεισόδιο.
Ανησυχία υπάρχει και για το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων κατά κύριο λόγο από τους αξιωματούχους της Τουρκίας, αλλά και από τον Πάνο Καμμένο. Οι κορόνες δεν αποκλείεται να δημιουργούν ψυχολογική πίεση στο στρατιωτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα μια πιθανή εμπλοκή να μην αντιμετωπιστεί όσο ψύχραιμα και ορθολογικά απαιτείται, αλλά και με βάση το θυμικό, αναφέρουν στρατιωτικοί παράγοντες. Αλλωστε, νέο λάδι στη φωτιά έριξε χθες ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ απειλώντας πως η Τουρκία «θα ποδοπατήσει την Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί».