Θα ξεκινήσω να σας παρουσιάζω το οδοιπορικό των πρακτόρων μου στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής από τον νέο γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, μιας και ήταν το πρόσωπο της ημέρας. Που λέτε, ο 27ρης γραμματέας άρεσε πολύ στο κεντροαριστερό κοινό. Γιατί, όπως μου τόνισαν, ανέβηκε στο βήμα, μίλησε λίγο –περίπου για πέντε λεπτά –και κυρίως χωρίς χειρόγραφο. Ομολογώ ότι δεν είναι κάτι σύνηθες. Εξού, φαντάζομαι, και κέρδισε χειροκρότημα, που ήταν, λέει, θερμό. Σύμφωνα δε με έναν άνθρωπό μου, ήταν τόσο θερμό που συχνά η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά γυρνούσε πίσω της και τσέκαρε την αίθουσα, εμφανώς ευχαριστημένη με την επιλογή της. Μιας και είπα χειροκρότημα, να σας πω ότι ο διορισμός του Χριστοδουλάκη στη θέση δεν έγινε με ανάταση χειρός, όπως συνέβη με τα μέλη της ΚΕ, αλλά με δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Κάτι τρέχει με τον Μανιάτη
Το άλλο ενδιαφέρον γεγονός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν πως ο Γιάννης Μανιάτης δεν ορίστηκε μέλος της ΚΕ. Κάποιοι μου είπαν, μάλιστα, ότι ήταν ο μοναδικός από τους υποψηφίους των εσωκομματικών του Νοεμβρίου που δεν θα συμμετέχει στο εν λόγω όργανο, αλλά θέλω να γνωρίζετε πως δεν συμμετέχει ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης, ούτε ο Δημήτρης Τζιώτης, ούτε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Επίσημη εκδοχή για τους λόγους που ο Μανιάτης δεν ήταν μέσα στη λίστα των ονομάτων των μελών της ΚΕ δεν υπάρχει. Οι κακές γλώσσες, ωστόσο, λένε πως οφείλεται στη στάση που είχε κρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο και η οποία είχε ενοχλήσει την προεδρική πλευρά. Εγώ, πάντως, έμαθα ότι μέχρι τελευταία στιγμή έπαιζε να συμμετέχει. Ηταν δε ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου είμαι σε θέση να γνωρίζω πως υπήρξαν άνθρωποι που υποστήριζαν ότι ο Μανιάτης θα έπρεπε να γίνει μέλος της ΚΕ. Μάταια, όμως.
Αργοπορημένος με αιτία
Κάτι άλλο που προς στιγμήν προκάλεσε εντύπωση σε όσους βρέθηκαν στο Κάραβελ ήταν πως ο συνήθως συνεπής στα ραντεβού του Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε με αρκετή καθυστέρηση. Σπεύδω να σας προλάβω, δεν ήταν μια κίνηση με πολιτικό νόημα. Ο Σταύρος απλά ήταν διήμερη επίσκεψη στη Λέσβο και με το που γύρισε πήγε κατευθείαν στη συνεδρίαση της ΚΕ.
Ανάμεικτα πηγαδάκια
Παρεμπιπτόντως, οι πληροφοριοδότες μου επιμένουν ότι έχουν αρχίσει να συμπορεύονται κανονικότατα οι διάφορες φυλές του Κινήματος Αλλαγής. Τι εννοούν; Παρατηρώντας τα πηγαδάκια της Κυριακής, μου ανέφεραν πως τα περισσότερα ήταν μεικτά. Είδαν, φέρ’ ειπείν, στην ίδια παρέα τον
Κώστα Σκανδαλίδη με τον
Ανδρέα Σπυρόπουλο, γνωστό ανδρουλακικό. Πρόσεξαν πολλά πηγαδάκια δημαριτών με καμινικούς και ποταμικούς. Και φυσικά στην πρώτη σειρά η Γεννηματά καθόταν δίπλα στον
Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις αυτής διέκριναν τους
Γιώργο Καμίνη,
Μανώλη Χριστοδουλάκη,
Θανάση Θεοχαρόπουλο,
Γιώργο Παπανδρέου και στη δεύτερη τους
Χρήστο Πρωτόπαπα και
Μιχάλη Καρχιμάκη.
Η Ντόρα στην Κωνσταντινούπολη
Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να μην έχει το γαλάζιο σκιώδες χαρτοφυλάκιο εξωτερικών, αλλά ως πρώην υπουργός εξωτερικών το πεδίο το κατέχει, όπως και τα ελληνοτουρκικά. Το αναφέρω επειδή σήμερα, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο ειδικών σεμιναρίων του ιδρύματος με θέμα «Ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» και βέβαια θα αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κατάσταση στη Συρία αλλά και στα Βαλκάνια. Χθες, έμαθα, πέρασε κι από το Φανάρι – μαζί με τον Ισίδωρο Κούβελο –, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Γκρίνια από τους 53
Το διήμερο που μας πέρασε είχαμε πανελλαδική συγκέντρωση των περιλάλητων 53. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έμαθα τους μίλησε για τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο (ήτοι την αυστηρότητά του) εντός του οποίου θα γίνεται η εποπτεία από τους δανειστές, μετά τον Αύγουστο. Βέβαια δεν τους έκανε σοφότερους αναφορικά με το χρέος, αλλά να σημειώσω ότι πάντα κρατά μικρότερο καλάθι από το Μαξίμου. Το ζουμί, βέβαια, είναι οι γκρίνιες που ακούστηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Τα βασικά τους παράπονα ήταν πως δεν λαμβάνονται συλλογικά οι αποφάσεις και ότι η συνεδρίαση των οργάνων γίνεται αραιά και πού. Α! Οι πληροφοριοδότες μου εκεί μου επισήμαναν ότι ο Νίκος Φίλης δεν εμφανίστηκε. Εμφανίστηκε όμως ο Πάνος Σκουρλέτης – που δεν είναι μέλος της εν λόγω τάσης – χωρίς, ωστόσο, να μιλήσει. Αυτό, πάντως, που μου μετέφεραν πως συζητήθηκε πολύ στα πηγαδάκια ήταν η αγωνία του Θοδωρή Δρίτσα για τις αβεβαιότητες και τις δυσκολίες που θα συναντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα. Αγωνιώ και εγώ, δεν το συζητώ.
Στον Πατριάρχη με γραβάτα
Ξαναέρχομαι στη Βασιλεύουσα κι αλλάζω θέμα. Τι κι αν η συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετατίθεται για μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, προς γενική απογοήτευση της κυβέρνησης; Οι συριζαίοι άρχισαν να φορούν γραβάτες. Εξηγούμαι αμέσως. Αναφέρομαι στον Νίκο Παππά, ο οποίος να θυμίσω έλεγε συνεχώς ότι θα φορέσει και αυτός γραβάτα μετά τη λύση στο ζήτημα του χρέους. Ελα, όμως, που αν παρακολουθείς ΕΡΤ ανακαλύπτεις διαμαντάκια. Στα πλάνα, λοιπόν, από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη παρατήρησα πως έβαλε γραβάτα για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Δεν ήταν η πρώτη του φορά. Εχει βάλει και στις ΗΠΑ.