Eρώτημα πρώτο: γιατί εκτοξεύτηκαν τη νύχτα του Σαββάτου αυτοί οι 105 πύραυλοι εναντίον τριών στόχων στη Συρία; Απάντηση: επειδή έπρεπε να τιμωρηθεί η χρήση, για άλλη μια φορά, απαγορευμένων όπλων από το καθεστώς Ασαντ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος εναντίον θέσεων που κατέχουν οι αντάρτες δεν θα συνεχιστούν με συμβατικά μέσα. Ούτε τα αεροπλάνα ή οι στρατηγοί του δικτάτορα ούτε ρώσοι στρατιώτες έπαθαν το παραμικρό.
Ερώτημα δεύτερο: ποια είναι η αμερικανική στρατηγική; Απάντηση: να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Οπως επισημαίνει στη «Ρεπούμπλικα» ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς για τη Συρία στον κόσμο, ο Τζόσουα Λάντις από το Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, το σχέδιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Βόρειας Συρίας για να απομονωθεί και να πεινάσει ο Ασαντ απέτυχε παταγωδώς.
Ερώτημα τρίτο: πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος; Απάντηση: με τη νίκη του άξονα Δαμασκού – Μόσχας. Η Συρία, συνεχίζει ο Λάντις, είναι σήμερα χωρισμένη σε τρεις τομείς. Ο Ασαντ διατηρεί το 60%, οι ΗΠΑ ελέγχουν το 30% με τις δημοκρατικές κουρδικές δυνάμεις και η Τουρκία το Ιντλίμπ και την Αφρίν. Αν τελικά οι Αμερικανοί αποχωρήσουν, ο Ασαντ θα μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τους Κούρδους και να ελέγξει και εκείνο το κομμάτι χωρίς να τα χαλάσει με την Τουρκία.
Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Το Παρίσι, σε συνεργασία με το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, πρότεινε στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος για την έξοδο από το αδιέξοδο και τον τερματισμό της συριακής τραγωδίας. Ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να πείσει τη Μόσχα να εμπλακεί σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μετά τα δώδεκα βέτο που έχει βάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την αρχή της κρίσης. Ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στα τέλη Μαΐου στη Ρωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα δει την καγκελάριο Μέρκελ.
Παράλληλα, ο Μακρόν θέλει να πείσει την Ουάσιγκτον να λάβει μέρος στην αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τη Συρία και να μην καταγγείλει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται ουσιαστικά αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα που είχε ο προκάτοχός του. Και χαρακτηρίζεται από την ίδια έλλειψη στρατηγικής. Παρόλο που μετά τις επιδρομές έγραψε στο Twitter «Αποστολή εξετελέσθη» (μια φράση που είχε πει και ο υιός Μπους το 2003 μετά την εισβολή στο Ιράκ, με τον πόλεμο όμως να συνεχίζεται για χρόνια), κανείς δεν ξέρει ποια είναι ακριβώς αυτή η αποστολή, αφού το στάτους κβο στο έδαφος παραμένει ουσιαστικά το ίδιο. Αν ο αμερικανός πρόεδρος ενδιαφερόταν άλλωστε πραγματικά για τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Γούτα, θα αναθεωρούσε την απόφασή του να μη δεχθεί κανέναν νέο σύρο πρόσφυγα στο αμερικανικό έδαφος.