Το έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Πορτρέτο ενός μικρού αγοριού» τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Τοποθετημένο δίπλα ακριβώς από το κατάλευκο μαρμάρινο τζάκι, στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου «Αμαλίας 36», είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων. Γνωστός συντηρητής έργων τέχνης, ο οποίος δραστηριοποιείται περισσότερο στο Λονδίνο, στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, προσπαθούσε μέσα από τα χοντρά μυωπικά γυαλιά του να «διαβάσει» τις διαστάσεις του πίνακα. Μερικά λεπτά αργότερα προχώρησε με κατεύθυνση τη δεύτερη αίθουσα του εμβληματικού οικήματος που ο Νικόλας Δ. Λυκιαρδόπουλος χρησιμοποιούσε κάποτε ως κατοικία του.
Πάνω στο ξύλινο καβαλέτο, το «Κορίτσι με τη μαργαρίτα» (1852-1932) του Γιώργου Ιακωβίδη μονοπωλούσε τη συζήτηση μεταξύ δύο ισχυρών εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας. Ο ένας από αυτούς σχολίαζε ότι σπάνιο έργο του ζωγράφου, σημαντικού εκπροσώπου του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου, βρίσκεται «κρυμμένο» στην κατοικία μέλους πασίγνωστης οικογενείας τραπεζιτών, στο κέντρο της πόλης. Εσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει ότι ο εξαιρετικά μεγάλης αξίας αυτός πίνακας (κάπου κοντά υπάρχει και κάποιος άλλος με την υπογραφή Ντελακρουά) έχει μετακινηθεί μία μόνο φορά από το σπίτι, στην περιοχή με θέα τον Λυκαβηττό.
Το ποσό που δαπανήθηκε για την ασφάλεια του έργου (ο Ιακωβίδης ασχολήθηκε για πρώτη φορά με ένα «διαφορετικό, αρχαιοελληνικό θέμα» ύστερα από προτροπή ενός εκ των ιδρυτών της μεγάλης συστημικής σήμερα τράπεζας), στη διάρκεια του ολιγοήμερου «ταξιδιού» του, είναι πολύ υψηλό. Ενα ποσό που ο δεύτερος πλοιοκτήτης, συχνός πελάτης στις ελληνικού ενδιαφέροντος δημοπρασίες του οίκου Bonhams, διαβεβαίωνε ότι με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να δαπανηθεί.

Takis, Τζεφ Κουνς και η Ελληνίδα στο One Hyde Park

Τα πιο νεαρά παιδιά, όπως και αρκετοί επιχειρηματίες, έδειχναν ενδιαφέρον για τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, όπως για το έργο του Takis (1925) «Σινιάλο» (έλληνας βιομήχανος, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, έχει γεμίσει το σπίτι του με τα «Σινιάλα» του Takis, που τελικά με… έναν περίεργο τρόπο «συνδυάζει» με αυτά του Τζεφ Κουνς) και εκείνα των Χρήστου Μποκόρου και Μιχάλη Μανουσάκη. Η νεαρή εικαστικός Σοφία Πετροπούλου έφθασε με μια μικρή καθυστέρηση στην έκθεση. Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η Σοφία σκίζει στο Λονδίνο. Εργα της βρίσκονται σε διαμερίσματα ξένων μεγιστάνων (το interior design έχουν επιμεληθεί οι περίφημοι Κάντι-Κάντι) στο One Hyde Park, ένα από τα ακριβότερα buildings στον κόσμο. Εκεί όπου κατοικούν ο Καταριανός Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Τάνι, ο ρώσος κροίσος Βλαντισλάβ Ντορονίν και ο έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Στον δεύτερο όροφο του «Αμαλίας 36», οι καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Ζαννέτος και Κωνσταντίνος Δαμουλάκης παρουσίαζαν επίσης δουλειά τους. Πολλοί «ανηφόριζαν» από τον πρώτο στον δεύτερο όροφο. Εκεί η παρουσία της νεολαίας ήταν περισσότερο σημαντική. Η νεαρή ιστορικός τέχνης Μαρία Μηγάδη (δραστηριοποιείται μεταξύ Λονδίνου και ελληνικής πρωτεύουσας), η οποία είχε την επιμέλεια της έκθεσης των δύο ταλαντούχων εικαστικών, χαμογελούσε απόλυτα ικανοποιημένη.

Οι παρόντες

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συλλέκτες και art dealers, αρκετοί από τους οποίους είχαν φθάσει από το εξωτερικό, καλλιτέχνες και πολλά νεαρά παιδιά, έδωσαν το «παρών» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο εμβληματικό οίκημα που έκτισε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Κυριακίδης το 1933. Ο διεθνής οίκος Bonhams διοργάνωσε μέσα σε ένα σκηνικό που θύμιζε κάτι από βρετανική πρωτεύουσα την παρουσίαση των έργων τα οποία θα δημοπρατηθούν στις 2 Μαΐου. Πρόκειται για την 32η δημοπρασία Greek Sale, που για μια ακόμα φορά θα έχει «φόντο» την έδρα του οίκου, στον αριθμό 101 της New Bond Street. Η δημοπρασία περιλαμβάνει 113 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που οι τιμές τους ξεκινούν από τις 3.000 στερλίνες. Τα έργα τα οποία εκτέθηκαν πριν από δύο βραδιές στις εντυπωσιακά φωτισμένες αίθουσες του «Αμαλίας 36» περιελάμβαναν τα «Αλάνι του Πειραιά» του Γιάννη Τσαρούχη, «Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, «Τράτα» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, «Αδελαΐδα, η ιέρεια του φετιχισμού» του Νίκου Εγγονόπουλου κ.ά. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise στην Αθήνα.