Στο ελληνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον οι προπονητές είναι κατά κανόνα αναλώσιμοι και ανακυκλώσιμοι. Στον ΠΑΣ Γιάννινα όμως αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Πετράκης. Συνώνυμο της μακροημέρευσης έγινε το ονοματεπώνυμό του. Στην προχθεσινή αναμέτρηση με την Ξάνθη μάλιστα ισοφάρισε ένα ρεκόρ που ήταν καταχωνιασμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από το 1979. Ο εκ Ρεθύμνου ορμώμενος τεχνικός, που προσελήφθη στις 28 Ιανουαρίου 2014, συμπλήρωσε 132 αγώνες στον πάγκο της ηπειρώτικης ομάδας σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας και έπιασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας τον Αντώνη Γεωργιάδη. Οπότε την προσεχή Κυριακή κόντρα στη Λάρισα, στους Ζωσιμάδες, θα φτάσει στον ανεπανάληπτο αριθμό 133.
Η υστεροφημία του πάντως είχε εξασφαλιστεί νωρίτερα. Επί των ημερών του άλλωστε ο ΠΑΣ Γιάννινα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ και μάλιστα πέτυχε την παρθενική νίκη (3-0), αλλά και πρόκριση κόντρα στη νορβηγική Οντ το καλοκαίρι του 2016. Είχε ήδη τότε κρεμασμένο στο πέτο του και το παράσημο του κορυφαίου κόουτς της Σούπερ Λίγκας για τη σεζόν 2014-15. Στην πορεία χρησιμοποίησε και το… ραβδάκι του για την ανέλιξη του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου, που μεταγράφηκε σε κοτζάμ Αρσεναλ. Πιστώνεται επίσης ότι «φόρεσε» καλύτερα από κάθε άλλον προπονητή το παρεξηγημένο 3-5-2 στην ομάδα του. Πιστεύει εξάλλου ότι «δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα, απλώς πρέπει να αξιοποιούνται οι δυνατότητες των παικτών μέσα από τον σχηματισμό».
Πριν καταξιωθεί ως επαγγελματίας προπονητής τον γέμιζε να προσφέρει ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Με το Αθλητικό Λύκειο Ηρακλείου μάλιστα είχε διακρίσεις στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι οποίες απέφεραν μπόνους στα παιδιά και τους άνοιξαν την πόρτα των πανεπιστημίων (1998-2003).
Του άρεσε να βάζει από μικρός στόχους. Από τα 16, που κλωτσούσε το τόπι στο Πέραμα Ρεθύμνου, άρχισε να ανεξαρτητοποιείται και στα 25 του (1984) –πριν ακόμη κλείσει ο κύκλος της ποδοσφαιρικής θητείας του στον ΟΦΗ (1981-1985) –είχε κατασταλάξει στην απόφαση να επιχειρήσει στροφή στην καριέρα προπονητή. Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1991 –που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση –λειτουργούσε σαν «σφουγγάρι», που παρατηρούσε και μάθαινε.
Στο… αγροτικό του πέτυχε τρεις ανόδους στη Γ’ Εθνική (με Ηρόδοτο, Αστέρα Τρίπολης και Αστέρα Ρεθύμνου) πριν πρωτοεμφανιστεί στη Σούπερ Λίγκα με ΟΦΗ και Εργοτέλη. Η καταξίωσή του όμως έμελλε να καθρεφτίζεται στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Γιώργος Πετράκης

Η σχέση με τον πατέρα του

Βαρύ πένθος και απερίγραπτη χαρά με διαφορά λίγων μηνών βίωσε πριν από 30 χρόνια ο Γιάννης Πετράκης. Στις 17 Ιουλίου 1987 απεδήμησε εις Κύριον ο πατέρας του (από ανακοπή καρδιάς) και στις 8 Φεβρουαρίου 1988 η σύζυγός του Μαρία γέννησε τον γιο τους.

Ο 30άρης σήμερα Γιώργος Πετράκης είναι ο νεότερος προπονητής στις επαγγελματικές κατηγορίες και μάλιστα διάγει εξαιρετική σεζόν στη Football League με τον ΑΟ Χανιά Κισσαμικό. Από τα 22 του χρόνια άλλωστε απέκτησε το πρώτο δίπλωμα προπονητή. «Το αίσθημα δημιουργίας δεν ανταλλάσσεται με τίποτα. Είναι συνειδητή απόφαση να μην ανακατεύομαι στη δουλειά του. Αυτός ξέρει τα δεδομένα και αποφασίζει. Το να συζητήσουμε πάντως για έναν προβληματισμό βοηθάει και τους δύο» αναφέρει για τη σχέση με τον γιο του ο Γιάννης Πετράκης.

Εκτός γηπέδου

Παράδοση, σκύλος και γυμναστήριο

Μπορεί να βαδίζει προς τα 59α γενέθλιά του, ωστόσο η άσκηση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του. Στον ελεύθερο χρόνο επιδίδεται σε τρέξιμο, επισκέπτεται γυμναστήριο και παίζει ποδοβόλεϊ. Συνηθίζει να χαλαρώνει στη λίμνη των Ιωαννίνων μαζί με τον σκύλο του (γκριφόν κανίς), ενώ είναι θεματοφύλακας της κρητικής παράδοσης. Ακούει πολλούς καλλιτέχνες του νησιού, σπεύδει να σημειώσει κάθε καλή μαντινάδα και χορεύει σε κάθε ευκαιρία στον τόπο του.

Εχει αποκτήσει έναν τρίχρονο εγγονό (Γιάννης Πετράκης τζούνιορ) από τον γιο του και μία εγγονή από την κόρη του την Αγγελική. Η θυγατέρα του παρεμπιπτόντως ασχολήθηκε με το μπάσκετ σε νεαρή ηλικία, αλλά τράβηξε εν τέλει τον δρόμο των σπουδών με μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Πρόλαβε πάντως να αποκτήσει και δίπλωμα personal trainer.