Σειρά επαφών θα έχουν σήμερα και αύριο στη Φρανκφούρτη οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών με στόχο μια πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση από την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests.
Η επίσκεψη αυτή γίνεται περίπου 15 ημέρες πριν από την επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα, η οποία έχει καθοριστεί να γίνει στις 4 και 5 Μαΐου 2018. Ολες οι ενδείξεις είναι θετικές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τις «εξετάσεις» χωρίς να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όλες οι τράπεζες περνούν την άσκηση προσομοίωσης, και με βάση το δύσκολο, δυσμενές, σενάριο του stress test. Μάλιστα βεβαιότητα για θετικά αποτελέσματα των τεστ εξέφρασε τη Δευτέρα και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους οι έλληνες τραπεζίτες αναμένεται να λάβουν και τις πρώτες κατευθύνσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα. Ακολούθως, σε δεύτερη φάση, θα πάρουν από έναν φάκελο ο οποίος θα περιγράφει ακριβώς τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν ώστε να διορθώσουν τις στρεβλώσεις, όπου αυτές έχουν εντοπιστεί.
Στη συνέχεια, στις 5 Μαΐου, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των stress tests σε μια κοινή φόρμα που θα συμπληρώσουν. Η επιλογή αυτής της διαδικασίας θα βοηθήσει ώστε να μπορούν εύκολα να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των τραπεζών.
ΟΔΗΓΙΕΣ. Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στις επαφές που θα έχουν σήμερα και αύριο στη Φρανκφούρτη οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα τους δοθεί μια πρώτη γεύση για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Οι κατευθύνσεις αυτές εκτιμάται ότι θα αφορούν τις μειώσεις προσωπικού που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι τράπεζες. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα εθελούσιας εξόδου, κάποια μάλιστα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σιωπηλά, με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός προσωπικού. Παράλληλα οι τράπεζες το προηγούμενο διάστημα συρρίκνωσαν σημαντικά τα δίκτυά τους, μειώνοντας τoν αριθμό των καταστημάτων τους και έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις πετύχει τους στόχους που τους είχαν τεθεί.
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. «Καυτή πατάτα» θα είναι για μία ακόμα φορά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το θέμα της απομείωσης των κόκκινων δανείων. Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αναμένεται να δοθούν οι νέοι στόχοι τόσο σε ποσοτικό όσο και σε χρονικό ορίζοντα. Μάλιστα το ζήτημα των κόκκινων δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη ότι είναι αναγκαία επιπλέον κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην έκθεσή του μάλιστα που δημοσιοποιήθηκε χθες στέλνει μήνυμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην ευρωζώνη, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κληρονομιάς της κρίσης και την άρση των περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων (ιδίως στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία)».
Μάλιστα με δεδομένο ότι η διενέργεια των πλειστηριασμών δεν έχει ακόμη εντατικοποιηθεί και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα ζητηθεί από τους έλληνες τραπεζίτες επιτάχυνση τόσο των πλειστηριασμών όσο και των πωλήσεων κόκκινων δανείων.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Επίσης στις επαφές που θα έχουν οι έλληνες τραπεζίτες με τους εκπροσώπους του SSM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο θέμα των πωλήσεων των μη τραπεζικών συμμετοχών που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε μεγάλο ποσοστό οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αποδεσμευτεί από αυτές τις συμμετοχές.
Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί ανάμεσα στους εκπροσώπους των τραπεζών και τους εκπροσώπους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο για κάποια τράπεζα. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτό δεν θεωρείται πιθανό παρά μόνο σε βάθος χρόνου.