Ονομάζεται Μπλε Φάλαινα και πριν από δύο χρόνια εξαιτίας της σήμανε συναγερμός στην Ευρώπη. Ενα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι που ξεκίνησε από τη Ρωσία –και οδήγησε αρκετούς εφήβους στον θάνατο –ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα: σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία της Μυτιλήνης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η προχθεσινή πτώση 14χρονου αγοριού από το μπαλκόνι του σπιτιού του να καθοδηγήθηκε διαδικτυακά! Ο φορητός υπολογιστής του εφήβου εστάλη σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν οι επικοινωνίες που είχε πριν από την πτώση.
Οι παίκτες της Μπλε Φάλαινας πρέπει να ανταποκρίνονται καθημερινά σε μια σειρά από προκλήσεις που τους θέτει ο διαχειριστής του παιχνιδιού και στη συνέχεια να στέλνουν φωτογραφίες – αποδεικτικά στοιχεία ότι εξετέλεσαν την «επικίνδυνη αποστολή». Με την άσκηση ψυχολογικής βίας αρκετοί καθοδηγούνται να αυτοκτονήσουν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο των αυτοτραυματισμών υπερέβη το παιχνίδι λόγω μιμητισμού, ενώ το 2016 ένας 21χρονος πρώην μαθητής Ψυχολογίας συνελήφθη ως ο δημιουργός του παιχνιδιού και κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε αυτοχειρία.
«Η Μπλε Φάλαινα αναπτύσσεται κυρίως σε χώρες με υψηλά περιστατικά κατάθλιψης», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε από τη Ρωσία και στη συνέχεια εμφανίστηκε στη Φινλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί επισήμως κρούσματα. Μέσα από τις συλλογικές μας δράσεις έχουμε καταφέρει να υπάρχει ενημέρωση των παιδιών», προσθέτει. «Μέσω της Ακαδημίας Γονέων και του CSI Institute ενημερώνουμε δύο φορές την εβδομάδα 5.000 γονείς. Και αυτό που πάντα λέμε είναι ότι το σημείο όπου πρέπει κάποιος να προβληματίζεται είναι όταν βλέπει απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει διεισδύσει στο μυαλό του».