Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο «χάρτης της σκελετικής υγείας» στη χώρα μας: Επτά στους δέκα Ελληνες δεν ασκούνται ποτέ, το 53% των πολιτών έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία αλλά δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού μεταθέτει τις διαγνωστικές εξετάσεις για κάποια άλλη στιγμή στο… μέλλον.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της πανελλαδικής μελέτης για την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».
Κατά την έρευνα, διάρκειας έξι ετών, εξετάστηκαν 11.268 ενήλικοι και καταγράφτηκαν οι τιμές τους. Επειτα οι συμμετέχοντες –από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας –κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, τη φαρμακευτική αγωγή, τη φυσική κατάσταση αλλά και το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό τους.
Αναλύοντας τα στοιχεία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 93% των ανδρών δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%.
Κι όμως, τα αποτελέσματα για όσους δεν είχαν κλείσει ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση έδειξαν ότι το 53% είχε οστεοπόρωση ή οστεοπενία, το 57% είχε «βεβαρημένο» οικογενειακό ιστορικό και το 23% αυτών είχε υποστεί κάποιο κάταγμα.
Επιπλέον, η ίδια μελέτη αναδεικνύει τη «φτωχή» κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, εννέα στις δέκα γυναίκες άνω των 55 ετών καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Ωστόσο και οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 35 ετών, γυρνούν την πλάτη τους στην πρόληψη, καθώς μόλις τρεις στις δέκα λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου μέσω του καθημερινού διαιτολογίου τους.
Αντίστοιχα, μόλις το 0,02% του συνόλου των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
Εν τω μεταξύ μία άλλη μελέτη –η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ορθοπαιδικό κ. Ιωάννη Χιώτη –έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες ενημερώθηκαν από τον Σύλλογο «Πεταλούδα» σχετικά με τη νόσο, υιοθέτησαν πιο θετική στάση έναντι της ασθένειάς τους και άλλαξαν παλαιότερες συνήθειές τους μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού.