Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει: ποτέ δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Σκοπιανό, ούτε μεγαλύτερη πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το φλέγον πρόβλημα. Αυτό τουλάχιστον επανέλαβε σε νεότερη –τρίτη στη σειρά –συνέντευξή του σε διάστημα μόλις τριών ημερών, υποστηρίζοντας ότι «ελάχιστα ή καθόλου» δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία. «Αν δεν επιτευχθεί λύση, πιθανότατα θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες. (…) Πρέπει να οικοδομήσουμε φιλία με την Ελλάδα», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα του ονόματος, τόνισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία διεξάγεται με διαφάνεια και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Πρόσθεσε δε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ξεχωριστές κατ’ ιδίαν ενημερώσεις από τον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών.
ΤΑΚΤΙΚΗ. Μήπως η υπεραισιοδοξία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είναι μια διαπραγματευτική τακτική ενόψει αδιεξόδου; Οι εκτιμήσεις προς το παρόν ποικίλλουν, ωστόσο μια ακριβή αποτύπωση της κατάστασης έδωσε χθες ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Κάποιες φορές πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, άλλοτε πάλι ότι η λύση είναι ακόμη μακριά», δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε σε πάνελ ευρωπαϊκής ΜΚΟ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία, θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα».
Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται, πάντως, ότι προς το παρόν είναι νωρίς για συμπεράσματα. «Βρισκόμαστε στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Ολα είναι αναμενόμενα ανάλογα με τις προθέσεις του καθενός», τονίζει αρμόδια πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών.