Διπλή προειδοποίηση έστειλαν χθες οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία καλώντας την αφενός να απελευθερώσει τάχιστα τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, και αφετέρου να επιστρέψει στην οδό της δημοκρατικής ομαλότητας από την οποία αναμφιβόλως έχει εξέλθει μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά τους δυο έλληνες στρατιωτικούς, αναμένεται αύριο να εγκριθεί ψήφισμα της Ευρωβουλής με το οποίο θα καλούνται οι τουρκικές Αρχές «να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατουμένους».
Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης «το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και Αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».
Εκ παραλλήλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες την ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, συρρικνώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και παρεμποδίζοντας σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης. Επίσης, η έκθεση αφήνει αιχμές για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και καλεί την Αγκυρα να ανατρέψει αυτή την αρνητική τάση.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, την οποία η ΕΕ καταδίκασε αμέσως, η Αγκυρα προχώρησε σε εκτεταμένες απολύσεις, συλλήψεις (άνω των 150.000 πολιτών) και κρατήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.
Η έκθεση της Επιτροπής κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα». Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
H έκθεση σημειώνει τέλος ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους – μέλους ή πηγή τριβών ή πράξεων που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.