Την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξηγούσε στο Ευρωκοινοβούλιο το όραμά του για την ΕΕ, στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλούσε για ένα «στιβαρό πακέτο» μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Η Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το καλοκαίρι Παρίσι και Βερολίνο θα συμφωνήσουν σε ένα πακέτο κοινών θέσεων για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ΕΕ. Ευκαιρία για αυτό είναι η αυριανή συνάντηση που θα έχει η Μέρκελ με τον Μακρόν, ο οποίος την επισκέπτεται στο Βερολίνο.
Ο γάλλος πρόεδρος περίμενε επί μήνες την απάντηση του Βερολίνου, η οποία καθυστέρησε εξαιτίας της μακράς κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία. Τώρα το φιλόδοξο όραμά του για την ΕΕ κινδυνεύει να ξεθωριάσει εξαιτίας των επιφυλάξεων που προβάλλει η συντηρητική Χριστιανική Ενωση προκαλώντας και τους πρώτους τριγμούς στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Κυρίως η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) βάζει φρένο στις ιδέες του Μακρόν. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει μόνο ένα μέρος των προτάσεων του γάλλου προέδρου, παρά το γεγονός ότι η προγραμματική κυβερνητική συμφωνία προτάσσει το κεφάλαιο «Ευρώπη», ως δείγμα ανταπόκρισης και συμπόρευσης του Βερολίνου με το Παρίσι. «Κομβικό σημείο για εμάς είναι τα ζητήματα που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο» λέει ο Ντόμπριντ. Στην κατηγορία αυτήν εντάσσει την ιδέα ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, την ευρωπαϊκή ασφάλεια ανεργίας και την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Αυτά τα απορρίπτει κατηγορηματικά. Ακρως επιφυλακτικός είναι και στην πρόταση για χωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Για τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του CSU προέχει να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Η γερμανική Δεξιά δεν «καίγεται» να στηρίξει τον γάλλο πρόεδρο. «Δεν έχω κανέναν λόγο να κάνω δικό μου πολιτικό πρόγραμμα τις προσωπικές φιλοδοξίες του Μακρόν» λέει ο Ντόμπριντ. Βάζει σαφώς χαμηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και αντί μεγαλεπήβολων μεταρρυθμίσεων προτιμά να εστιαστούν οι προσπάθειες σε λίγα μέτρα, όπως η μετεξέλιξη του μόνιμου μηχανισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πρόταση που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά ακόμα και σε αυτό υπάρχουν επιφυλάξεις από κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ενωσης με το επιχείρημα ότι η μετεξέλιξη του ESM θα περιορίσει τα δικαιώματα συναπόφασης των εθνικών κοινοβουλίων και θα ενισχύσει τον ρόλο της Κομισιόν, την οποία επικρίνουν ότι προωθεί βεβιασμένα την πανευρωπαϊκή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων. Οι Γερμανοί αντιδρούν αλλεργικά στην ιδέα ότι γερμανικές τράπεζες θα εγγυηθούν τις καταθέσεις Νοτιοευρωπαίων.
Η μετεξέλιξη του ESM «αναφέρεται ρητά στις προτεραιότητες της κυβερνητικής συμφωνίας και επιμένω στην τήρησή της», τονίζει από την πλευρά της η κοινοβουλευτική ηγέτις του SPD Αντρέα Νάλες. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν δικό τους επίτευγμα την προεξάρχουσα θέση των ευρωπαϊκών θεμάτων στο κυβερνητικό σύμφωνο, δεν δέχονται το φρένο που προσπαθούν να βάλουν οι κυβερνητικοί τους εταίροι στη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βάζουν πολλές κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορώ να αποδεχτώ» λέει η Νάλες.
Οι γερμανικές επιφυλάξεις έφτασαν στον Μακρόν, ο οποίος χθες στην Ευρωβουλή για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης και την Τραπεζική Ενωση περιορίστηκε να μιλήσει για «οδικό χάρτη» των βημάτων που πρέπει να γίνουν. Αύριο θα ακούσει και την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν μπορεί να αγνοήσει τις επιφυλάξεις του κόμματός της. Αλλά ούτε και να φορτωθεί ένα ναυάγιο της μεταρρύθμισης της ΕΕ.